Oorlogsverhaal uit nieuw boek '112 histories uit Deinze en 't Land van Nevele'

Roger Steelandt uit Merendree stond oog in oog met SS-leider Heinrich Himmler

Roger Steelandt uit Merendree stond oog in oog met SS-leider Heinrich Himmler

Tijdens zijn verblijf in Duitsland in 1945 maakte een Duitse kunstenaar een tekening van Roger Steelandt Foto: Philippe Steelandt

Deinze / Nevele - 22 mei 1945. De Tweede Wereldoorlog was al een aantal dagen afgelopen. Drie sjofele soldaten van het Duitse leger werden in het noorden van Duitsland aangehouden door Britse troepen. Ze werden in eerste instantie naar het gevangenkamp van Westertimke gebracht. En hier komt de jonge Vlaming Roger Steelandt in beeld. Hij fungeerde er als tolk Duits, was sergeant bij dezelfde de ‘Intelligence Service’ en had als opdracht te assisteren bij de ondervraging van de soms hooggeplaatste Duitse militairen en kampbewakers. Hij had aan de Gentse universiteit Germaanse gestudeerd.

Op een bepaald ogenblik herkende men een van hen als Heinrich Himmler, één van de absolute kopstukken van het nazi-regime. Hij was hoofd van de Duitse politie en Reichsführer-SS. In die laatste functie was hij verantwoordelijk voor de uitvoering van de holocaust. 

Bij het fouilleren vond een arts een vol en een leeg pillendoosje, waardoor het vermoeden ontstond dat hij een gifcapsule in de mond had. Toen de arts dat wou controleren, trok Himmler zijn hoofd weg, beet de cyanidekapsule door en overleed binnen het kwartier. Hij werd op de Lüneburger Heide op een onbekende locatie en in een naamloos graf begraven. Roger Steelandt maakte dus van vrij dichtbij de onverwachte zelfmoord mee van een man die miljoenen doden op zijn geweten had.

Na zijn terugkeer besloot de 25-jarige Roger om aan de UGent rechten te studeren en werd rechter in Gent. . 

Roger bleef tot op hoge leeftijd in ‘ter Wallen’ wonen, een van de kastelen van Merendree. Hij overleed op 97-jarige leeftijd op 22 mei 2017.  

Het volledige verhaal van Roger Steelandt verscheen in het nieuwe boek '112 histories uit Deinze en 't Land van Nevele' dat  sinds december wordt aangeboden in de boekhandels Letters & Co en de Standaard, de erfgoedcel Leie Schelde in de Tolpoortstraat 79, de Spar in Vinkt, het erfgoedhuis van het Land van Nevele in Hansbeke, de ambachtelijke bakkerij In de Roskam, de krantenwinkels De Rotonde (Nevele), 't Pestelijntje (Hansbeke) en De Inktpot (Astene). 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio