Harry Van Barneveld enige Deinzenaar die Olympische medaille won

Van circusjongen tot topjudoka

Van circusjongen tot topjudoka

Foto: Erfgoedcel Leie Schelde

Deinze / Nevele - Af en toe trokken Deinzenaars naar de Olympische Spelen. In de jaren vijftig en zestig maakte bokser Danny (Hellebuyck) uit Petegem furore. Hij mocht mee naar de Spelen van Melbourne (1964). Rond Thomas Vanderplaetsen, die tijdens de zomer van 2016 ons land vertegenwoordigde in Rio, ontstond zelfs een heuse hype. Maar de enige (voor zover bekend) die als Deinzenaar een medaille (brons) behaalde, was Harry Van Barneveld, geboren in Amsterdam op 18 februari 1967. Hij deed dat tijdens de spelen in Atlanta in 1996 in de categorie + 95 kg.

Maar als kind deed niets vermoeden dat hij ooit judoka zou worden. Meer nog, hij had een zeer moeilijke jeugd. Harry was nog maar een kleuter toen zijn vader het gezin verliet. Harry kwam via zijn Vlaamse stiefvader zelfs terecht in een circus. Hij was er als kind verantwoordelijk voor de pony’s en door het nomadenbestaan kwam er van school niet veel in huis. Pas toen het gezin zich rond 1977 in Deinze vestigde, kwam er beterschap. Harry woonde uiteindelijk meer dan twintig jaar in Deinze. 

Als tiener maakte hij een aantal lastige jaren mee in het atheneum van Deinze. Hij werd er gepest wegens zijn Hollands accent en zijn leerachterstand. Hij kwam terecht in de opleiding voor slager. ‘Ik wou een gevechtsport doen om wraak te nemen. Dat is niet de juiste mentaliteit om aan judo te doen, maar goed, het was in mijn geval wel zo’ vertelde Harry in een krant.

Relatief laat, als dertienjarige, sloot hij aan bij de Deinse judoclub Kiawazu. Het werd een warm nest waar hij zich kon ontbolsteren tot een topper.

Harry veroverde naast zijn bronzen olympische plak nog elf Europese en twee wereldtitels. Hij werd achttien keer Belgisch kampioen, maar op 33-jarige leeftijd was het judovat af. Hij koos na resoluut voor iets helemaal anders. Politieman worden was al lang een jeugddroom. 'In het begin dachten mensen dat ik hen beetnam voor een verborgen camera' vertelde Harry over zijn eerste jaren bij de politie. 

Na het overlijden van zijn moeder in 2000, is de band met Deinze grotendeels doorgeknipt. Maar af en toe werd Harry nog eens opgemerkt in de Leiestad, zoals voor een carnavalsduik in Vosselareput voor een goed doel of de viering van het veertigjarig bestaan van zijn ‘Kiawazu’.

Het volledige verhaal over judoka Harry Van Barneveld staat in het boek '112 histories uit Deinze en 't Land van Nevele' dat vanaf 2 december wordt aangeboden in Deinse en Nevelese boek- en krantenhandels.  

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio