Groot aantal vroegmiddeleeuwse waterputten wijst op bewoning

Dorpen Land van Nevele bestonden al in zevende eeuw

Dorpen Land van Nevele bestonden al in zevende eeuw

Archeologen ontdekken een vroegmiddeleeuwse waterput in de omgeving van Gent. In het Land van Nevele werden ondertussen een heel reeks gelijkaardige waterputten gevonden Foto: Het Nieuwsblad

Deinze / Nevele - Archeoloog Johan Hoorne legde voor een kleine honderd geïnteresseerden deze morgen in Vosselare uit dat er vanaf de zevende eeuw een vorm van bewoning was in de dorpskernen van het Land van Nevele. Hij was te gast bij de heemkundige kring Het Land van Nevele. De lezing paste binnen de reeks georganiseerd door het Historisch Genootschap Meetjesland. De onderzoeken van de laatste jaren spitsten zich toe op percelen, voorafgaand aan een verkaveling in Vosselare, Merendree en Bachte-Maria-Leerne. 'Het is een van de interessantste regio's tussen Gent en Brugge op het vlak van archeologisch potentieel' benadrukte Johan Hoorne.

In Vosselare werd een zone onderzocht aan de overkant van de kerk. In het dorp werden eerder al sporen van de Romeinen en een loopgravencomplex uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Het vele aardewerk aangetroffen in waterputten en kuilen, wijst op een belangrijke bewoning in de 7de en 8ste eeuw.  

Merendree was niet alleen al een Romeinse nederzetting, maar ook in de vroege middeleeuwen bevonden er zich nederzettingen (boerderijen). Er werden sporen van verschillende constructies ontdekt en een Romeinse gracht die tot drie keer werd uitgegraven. De Gerulfuskerk verwijst dan weer naar een adellijke historische figuur uit de negende eeuw. 'In tegenstelling tot Vosselare zien we hier vlakbij de kerk wel een continue bewoning van de Romeinse periode tot en met de vroege middeleeuwen' gaf Johan hoorne aan. In Merendree waren er  moestuinen met soms geneeskundige planten.  

In Bachte (Filliersdreef) en Maria-Leerne (aan Leernsesteenweg) vond men eveneens sporen van bewoning van net na het jaar 600. In Leerne leerde een verkleuring in de grond dat er twee begravingen waren gedaan en vond men restanten van een aantal grafgiften.  

Opvallend voor de verschillende plaatsen zijn de waterputten die werden aangetroffen vlakbij sporen van boerderijen, sommige nog in vrij goede staat. Het eikenhout bleef net onder de waterlijn goed bewaard.  

'Ondanks de relatief kleine percelen die werden onderzocht, zijn in de streek interessante vondsten gedaan. Die worden zorgvuldig onderzocht en gaan dan naar een depot' besloot Johan Hoorne van het archeologische bedrijf De Logi en Hoorne zijn voordracht.

Meer over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele 

www.landvannevele.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio