Nevelaar onverschrokken in massasprint maar niet in de lucht

Eddy Planckaert: spurtbom met vliegangst

Eddy Planckaert: spurtbom met vliegangst

Eddy Planckaert wint etappe in Zolder in 1981 tijdens de Ronde van Frankrijk Foto: Het Nieuwsblad

Deinze / Nevele - Een massasprint in het wielrennen. Er wordt aan shirts getrokken, een kwak uitgedeeld, met de ellebogen gewerkt. leder voor zich en God voor allen, zo luidt het parool. Eén stuurfout, een klapband of het deksel van een put, alles is mogelijk. Rassprinter Eddy Planckaert kende het gevaar zeer goed maar dacht er niet aan: ' Je hebt slechts één doel voor ogen: positie zoeken en daarna een allesbeslissende explosie’ vertelde hij eens.

Maar hoe halsbrekend  Eddy ook kon sprinten, in een vliegtuig stappen was aan hem niet besteed en dat maakte het soms niet gemakkelijk. Vooral in de Ronde Van Frankrijk, wanneer men pakweg van Rijsel naar Marseille diende te reizen, was het gesjouw met de bagage en de autoreis een heel gedoe. 

Eddy verklaarde ooit in een Nederlandse krant dat zijn vliegangst is veroorzaakt toen hij samen met zijn broer ooggetuige was van het neerstorten van een vliegtuig in de buurt van zijn woonplaats. Vermoedelijk ging het om het vliegtuigongeval in Aarsele in 1971.

Hij had dan weer totaal geen angst op de autoweg, hoewel hij als driejarige het zware ongeval meemaakte dat zijn vader het leven kostte en zijn moeder zwaar kwetste en invalide maakte. 

In 1990 was er het Wereldkampioenschap in Japan. Eddy, ondertussen al 32, was nog steeds niet te vermurwen om het vliegtuig te nemen. Nu, hij liet op die manier natuurlijk de baan vrij voor zijn dorpsgenoot uit Nevele, Rudy Dhaenens, die er tot verbazing van velen en zichzelf de wedstrijd van zijn leven won.

De vliegangst van Eddy Planckaert komt aan bod in het nieuwe boek '112 histories uit Deinze en 't Land van Nevele'. Het wordt aangeboden in de boekhandels Letters & Co en de Standaard in het centrum van Deinze. Ook in de Erfgoedcel Leie en Schelde (Tolpoortstraat 79) en het Erfgoedcentrum Het Land van Nevele in Hansbeke (open eerste zondagvoormiddag van de maand en iedere dinsdagavond) is het te koop. Verder bieden de krantenwinkels In den Inktpot (Astene), de Rotonde (Nevele) en 't Pestelijntje (Hansbeke) het werk aan. Tenslotte kan men ook terecht in de Spar in Vinkt en bakkerij In De Roskam (Markt Deinze) voor het boek (prijs: 24 euro).   

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio