Bij Garage Verhaest op de Markt

Mooiste Minerva-automobiel werd gebouwd in Deinze

Mooiste Minerva-automobiel werd gebouwd in Deinze

De Markt van Deinze zowat honderd jaar geleden, met vooraan carrosserie Moderne Foto: Manuel Van den Abeele

Deinze / Nevele - Dankzij de ‘Minerva AE Faux Cabriolet by Verhaest’ tegenover de kerk, droeg Deinze een steentje bij aan de Belgische automobielgeschiedenis. België had in de eerste decennia van de vorige eeuw een bloeiende auto-industrie. Tientallen automerken zagen - sommigen maar eventjes - het levenslicht. Het kroonjuweel was Minerva. Deze automobiel werd de wagen van de rijke industriëlen, koningen en andere staatshoofden. Minerva had toen zowat de status van de hedendaagse Rolls-Royce.

De zetel van de Minervafabriek bevond zich in Antwerpen. Een auto werd toen nog niet aan de lopende band gemaakt, maar uitbesteed aan ateliers in het hele land. In Deinze was de garage Verhaest een dergelijke toeleverancier. Verhaest bouwde de carrosserie van de ‘Minerva AE, 12 pk, faux cabriolet’. Hij had een aantal voormalige vaardige koetsenmakers in dienst die zich hadden omgeschoold tot autobouwers.

Toen deze Minerva in 1929 werd voorgesteld op de Motor Show te Brussel baarde hij veel opzien. Dat de wagen de benaming ‘faux cabriolet’ meekreeg is perfect te verklaren. Carrosserie Verhaest zorgde er immers voor dat de Minerva het uitzicht van een cabrio had, maar het dak kon er niet af. Van dit type wagen zouden er slechts drie exemplaren gemaakt zijn. 

Het legendarische automerk werd de natte droom van autoverzamelaars en musea. De Deinse Minerva kwam via de familie Mahy terecht in het bekende Brusselse museum ‘Autoworld’. De wagen groeide er uit tot één van de absolute blikvangers. De auto werd zelfs opgenomen op de lijst met topstukken van de Brusselse musea.

Het volledige verhaal van de Deinse Minerva werd uitgewerkt door Manuel Van den Abeele. Het verscheen in het nieuwe boek '112 histories uit Deinze en 't Land van Nevele' dat  sinds december wordt aangeboden in de boekhandels Letters & Co en de Standaard, de erfgoedcel Leie Schelde in de Tolpoortstraat 79, de Spar in Vinkt, het erfgoedhuis van het Land van Nevele in Hansbeke, de ambachtelijke bakkerij In de Roskam, de krantenwinkels De Rotonde (Nevele), 't Pestelijntje (Hansbeke) en De Inktpot (Astene). 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio