Uit het dagboek van een Wehrmachtofficier over mei 1940

Luitenant Weise over Vinkt: 'Het waren Walen, taaie en harde kerels'

Luitenant Weise over Vinkt: 'Het waren Walen, taaie en harde kerels'

Foto: Het Nieuwsblad

Deinze / Nevele - Wanneer in deze streek over de beide wereldoorlogen wordt geschreven, gebeurt het zelden dat de Duitse tegenstander zelf aan bod komt. In het nieuwe boek '112 histories uit Deinze en 't land van Nevele' laat men een jonge Duitse officier aan het woord, die in zijn dagboek noteerde over de gebeurtenissen in Meigem en Vinkt 1940. Hij schreef niets over de burgerdoden, maar des te meer over de verwoede strijd die door zijn machinegeweerpeloton met de Ardeense Jagers werd uitgevochten.

Eerst is er voor de Duitsers succesvolle overtocht over het Kanaal van Schipdonk op 25 mei 1940, waar honderden Belgische soldaten zich overgeven. ‘Over de zon beschenen steenweg marcheren wij naar voor. Amper tien minuten geleden bracht de aanval het eerste bataljon over het Lyskanal. Met veel bochten kronkelt de straat door een dorp (Meigem nvdr.). Daar is alles rustig.'

In euforie trekt zijn groep verder richting Vinkt. 'Leeg en verlaten ligt de steenweg naar Vinkt vóór ons. Geen vijand te bespeuren' klinkt het en: 'Wij voelen ons de koning te rijk'.

Maar wat men niet wist, was dat een van de best bewapende regimenten van het Belgisch leger hen daar opwachtte. Het losbarsten van de artillerie richting Meigem van de Ardeense Jagers is een eerste signaal dat er iets niet in de haak is

En dan plots: ‘Bij de dorpsingang wordt een grauwe koepel zichtbaar die langzaam vooruitschuift. ‘Panzer von vorn’ kan ik nog brullen terwijl iedereen als het ware verstijfd staat van schrik'. 

Het dagboek van de luitenant gaat verder over de urenlange gevechten, vooraleer men zich kan terugtrekken. De meeste soldaten van zijn peloton zijn dan al gesneuveld. 

Het volledige verhaal kan worden gelezen in het boek '112 histories uit Deinze en 't Land van Nevele' dat wordt aangeboden in de boekhandels Letters & Co en de Standaard, de erfgoedcel Leie Schelde in de Tolpoortstraat 79, de Spar in Vinkt, het erfgoedhuis van het Land van Nevele in Hansbeke, de ambachtelijke bakkerij In de Roskam, de krantenwinkels De Rotonde (Nevele), 't Pestelijntje (Hansbeke) en De Inktpot (Astene). 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio