Nieuwe wapenschild bevat allerlei links naar kruistochten en oude stadsrechten

Rozen op Deins wapenschild verwijzen naar middeleeuws Valentijnavontuur

Rozen op Deins wapenschild verwijzen naar middeleeuws Valentijnavontuur

Deins wapenschild met de drie rode rozen Foto: Nieuwsblad

Deinze / Nevele - De Vlaamse regering keurde enkele dagen geleden een nieuw wapenschild goed van de fusiegemeente Deinze. Het bevat een hele reeks verwijzingen naar de middeleeuwen. De drie rode rozen hebben wellicht te maken met een slecht afgelopen romantisch verhaal. Toen tijdens een kruistocht in 1204 Constantinopel (nu Istanboel) werd veroverd, hees men zowaar de Vlaamse graaf Boudewijn op het schild als keizer van het Oost-Romeinse rijk. Het was ongezien dat een Vlaming van toen zoveel macht in handen kreeg. Maar hij raakte vrij snel verwikkeld in een amoureuze affaire.

Hij raakte verliefd op de Bulgaarse koningin, tot woede van haar echtgenoot. Er is echter ook een versie dat Boudewijn de avances van de Bulgaarse koningin afsloeg, die hem prompt van poging tot verkrachting beschuldigde. In ieder geval werd de Vlaamse graaf/keizer gedood.

Boudewijn IX was niet alleen graaf van Vlaanderen, maar ook heer van Deinze. Vandaar dat de stad koos voor zijn wapen, nl. de zwarte dubbele adelaar. De drie rode rozen verwijzen naar zijn 'Valentijnavontuur'. Het is alvast de stelling van de Deinse heemkundigen René Declercq en Luc Goeminne die onderzoek deden naar de geschiedenis van het oude wapen van Deinze.

De twee rode leeuwen werden dan weer overgenomen van het oude wapen van Nevele, dat eveneens verwijzingen bevat naar de kruistochten.

'Deinze nooit Deinzen' als onderschrift komt van elders. De slogan bevond zich in een vroeger bureau van het oude stadhuis en werd op vraag van burgemeester Jan Vermeulen toegevoegd. De Vlaamse heraldische raad keurde in ieder geval het geheel  goed.  

In het volgende erfgoedtijdschrift 'Het Land van Nevele' verschijnt het verhaal van de vele historische verwijzingen en symboliek in het nieuwe stadswapen van Deinze. Wie het wil lezen, kan best abonnee worden op het tijdschrift van deze streek. Dat kan door storting van 20 euro op rekening BE69 0013 9516 8578. Alles wordt opgestuurd. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio