Willy Van Parys uit aardbeiendorp Landegem was man achter veel activiteiten

'Die soete beese' promotor krijgt huwier van heemkundige kring

'Die soete beese' promotor krijgt huwier van heemkundige kring

Foto: Henk

Deinze / Nevele - Tijdens het 50-jarig bestaan van de heemkundige kring Het Land van Nevele zondag jl. kreeg Willy Van Parys uit de handen van André Stevens een huwier. Het is een denkbeeldige perensoort op een sierbord, dat wordt uitgereikt aan hen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de lokale en streekgeschiedenis. Maar in dit geval had Willy misschien gehoopt op een aardbei.

'Kort na zijn huwelijk in 1969 was Willy met twee bezen actief; eentje die Claire heette en een ander 'Die Soete Beese' van Landegem. Willy, een geboren Merendreenaar, is tuinarchitect van opleiding en was betrokken bij de jaarlijkse tentoonstelling vanaf 1970 en herhaalde deze dit maar liefst 33 maal' vertelde André Stevens van de heemkundige kring in zijn toespraak. 

Zijn betrokkenheid werd intensiever toen het sportcomité van Landegem de aanpak van de feestelijkheden niet meer aankon en Antoine De Gheest en zonen rond 1982 het 'die Soete Beese' comité oprichtten, met onder andere Willy als smaakmaker. 

Toen in 2003 een einde kwam de 'Soete beese activiteiten' lieten zij heel wat herinneringen achter bij de Landegemse bevolking, al is het maar door de vele Vlaamse vedetten die naar het dorp afzakten. 

Zo werd in 1995 het monument  'de Soete Beese' ingehuldigd, gecreëerd door Marie Louise de Buck. Het beeld zelf verhuisde naar de bibliotheek van Landegem, een gevolg van bouwwerken. Vandaag kan men er nog wel een afgietsel in brons bekijken. 

In 1970 werd het 'Soete Beese pad' uitgerold en recent in 2019, herstelde de vzw Die Soete Beese met behartiger Willy Van Parys het pad in ere met een nieuwe bewegwijzering. Nadien werd de vzw ontbonden.

www.facebook.com/landvannevele

www.landvannevele.com

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio