Morgan De Dapper al vijftig jaar lid van heemkundige kring

Voorzitter Dunsa krijgt huwier van zustervereniging uit Land van Nevele

Voorzitter Dunsa krijgt huwier van zustervereniging uit Land van Nevele

Foto: Henk Wauters

Deinze / Nevele - Een halve eeuw geleden was Petegemnaar Morgan De Dapper assistent bij de legendarische René Tavernier, hoogleraar geologie aan de UGent. Tavernier was geboren in Nevele en had Guido Schaeck uit Landegem als medewerker. Zij hadden samen in 1970 met onder meer Jan Luyssaert en Johan Taeldeman de idee om in hun streek een heemkundige kring te stichten. Zondag jl. kreeg Morgan De Dapper uit de handen van André Bollaert een huwier overhandigd. 'Een hele eer' vond hij.

Morgan De Dapper was betrokken bij de samenstelling van de eerste nummers van het erfgoedtijdschrift Het Land van Nevele. Toen ging het nog om een gestencild blaadje, dat werd verspreid aan een honderdtal abonnees. 

De initiatiefnemers van de heemkundige kring Jan Luyssaert en Johan Taeldeman hadden als 'inwijkelingen' het geluk om bij de start van hun vereniging te kunnen rekenen op een reeks lokale sympathisanten. Morgan De Dapper, die later als hoogleraar geologie in de voetsporen van Tavernier zou treden, was een van hen. Hij verhuisde naar Sint-Martens-Leerne en bleef de vereniging volgen. 

Zijn wetenschappelijke loopbaan leidde hem naar verschillende continenten, benadrukte André Bollaert. Hij werd bovendien een gezaghebbende stem in het debat over de klimaatopwarming. 

Maar tegelijk liet hij zijn eigen streek niet los. Als geo-archeoloog deed en doet hij er regelmatig proefboringen, wat vaak nieuwe inzichten oplevert over de vroegste geschiedenis van Deinze en omgeving. Sinds een paar jaar is hij ook voorzitter van Dunsa, de roepnaam van wat bij het ontstaan in 1929 nog Kunst- en Oudheidkundige Kring heette. 

Morgan De Dapper werd een nieuwe prins in de orde van de huwier en was opgetogen over die blijk van waardering. Een huwier is een denkbeeldige perensoort op een sierbord, dat wordt uitgereikt aan hen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de lokale en streekgeschiedenis.

www.facebook.com/landvannevele

www.landvannevele.com

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio