Verhaal verschijnt in erfgoedtijdschrift Het Land van Nevele

1886: Nevelaar vermoordde Deinse sigarenkoopman

Leopold Debbaut uit de Tolpoortstraat werd slachtoffer van een roofmoord Foto: Het Land van Nevele

Deinze / Nevele - In het jaar des heren 1886 voer de 31-jarige Leopold Debbaut op zijn kotter Cleopatra op de Oosterschelde. Hij deed dat wel meer en smokkelde daarbij alcohol en rookwaren. Begin december werd hij door zijn 18-jarige matroos, Hendrik Wyngaert uit Nevele, op volle zee brutaal vermoord. De roofmoord bleef een hele tijd ongestraft en Wyngaert liet het geld rollen, maar geleidelijk aan kwam de waarheid toch aan het licht. Paul Huys schreef het verhaal van deze afschuwelijke misdaad neer.

In een opvallende assissenzaak in juni 1887 werd Wyngaert tot levenslange dwangarbeid veroordeeld. Een van de getuigen was de Deinse smid Domien Tuytschaever, die enkele maanden voor de moord het wapen van Wyngaert had gerepareerd.

Hendrik Wyngaert was een doortrapte misdadiger, want een tijdje na de moord plunderde hij samen met Emerence en Julius Strobbe het onbewoonde huis van Leopold Debbaut in de Tolpoortstraat. Zijn vrouw Angela Verspeelt en zijn twee dochtertjes waren eerder overleden. 

Uiteindelijk zou Wyngaert al bij al vrij vroeg de gevangenis van Leuven verlaten, in december 1898. Hij was toen dertig jaar oud geworden.

Het verhaal van de moord en het daaropvolgende assissenproces is een van de negen artikels uit het streektijdschrift 'Het Land van Nevele'. Wie de hele historie wil lezen, die toen ongetwijfeld voor opschudding zorgde, kan zich abonneren. Dit kan door (minimum) 20 euro over te schrijven. Zie hiervoor de website www.landvannevele.com. De vier boekjes worden opgestuurd. 

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio