Fietsen langs slagveld Eerste Wereldoorlog in het Land van Nevele

Heemkundige kring schrapt expo maar behoudt zomerfietstocht

Heemkundige kring schrapt expo maar behoudt zomerfietstocht

De tentoonstelling over het jaar 1970 met vooral foto's van de vroegere reporter René Van de Walle zal plaatsvinden tijdens het pinksterweekend van volgend jaar Foto: Heemkundige kring Het Land van Nevele

Deinze / Nevele - De coronacrisis heeft ook veel effect op de activiteiten van sommige verenigingen. De heemkundige kring Het Land van Nevele had heel wat gepland tijdens haar 50-jarige jubileumjaar en moet nu noodgedwongen sleutelen aan het programma. Het bestuur besliste alvast om de tentoonstelling in de Cichorei, de vroegere fabriek Buysse-Loveling in het centrum van Nevele te verplaatsen naar volgend jaar. De expo met als thema 'Het jaar 1970 gezien door de ogen van fotoreporter René Van de Walle' was voorzien tijdens het pinksterweekend van 2020.

Een andere activiteit 'Fietsen langs slagveld Eerste Wereldoorlog' tussen juni en september 2020 blijft dan weer wel behouden.  

De heemkundige kring wil daarmee een bijna vergeten slagveld van de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht brengen. Belgische soldaten hadden op 20 oktober 1918 na vier jaar oorlog tussen Nevele en Merendree het Kanaal van Schipdonk bereikt. Zij hadden er echter niet op gerekend dat Duitse gevechtstroepen zich hadden verschanst en hen opwachtten met machinegeweren en kanonnen. 'Er speelde zich nog een onverwacht zware strijd af die tien dagen duurde en het leven kostte aan honderden Belgische militairen en heel wat burgers. Landegem en alle omliggende dorpen werden daarbij grotendeels verwoest' vertelt initiatiefnemer Alex Dhondt. Koning Albert, koningin Elisabeth en kroonprins Leopold zouden nadien de getroffen streek bezoeken. 

Deze fietstocht van maximum 20 km biedt langs stopplaatsen in de zone Hansbeke, Merendree en Landegem kleine en grote verhalen aan die zich op deze locaties afspeelden. Er zullen zestien informatieve bordjes worden aangebracht met een QR-code, die leidt naar extra informatie. 

www.landvannevele.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio