Een van de opties is een eerste klasse met twintig ploegen

Schuift SK Deinze volgend seizoen door naar eerste klasse?

Schuift SK Deinze volgend seizoen door naar eerste klasse?

Foto: KMSK Deinze

Deinze / Nevele - Na de kampioenstitel en de goedgekeurde licentie voor 1B ligt voor KMSK Deinze de weg helemaal open naar professioneel voetbal. De ploeg van voorzitter Denijs Van de Weghe beukte al verschillende jaren op die poort. Maar de licentieperikelen van een hele reeks ploegen in 1A en 1B doen de optie voor een eerste klasse met twintig ploegen steeds luider klinken. Want het organiseren van een tweede klasse (1B) met enkel profploegen is bijna onmogelijk geworden. Er zijn gewoon te weinig levensvatbare clubs. Een doorschuiven van SK Deinze naar de eerste klasse zou in de Leiestad in ieder geval de verrassing van het jaar zijn.

Want 1B lijkt volledig te desintegreren en weinigen zijn er fan van. Vaak heeft het te maken met het opdrogen van het sponsorgeld door een buitenlandse investeerder. KMSK Deinze met zijn lokale verankering zit hier in een betere positie.

In 1A zitten zowel KV Oostende als Moeskroen in moeilijke financiële papieren en kregen deze namiddag geen licentie in handen voor voetbal in eerste klasse. Vreemd genoeg kreeg ook Standard geen licentie, maar haast niemand gelooft dat dit hard wordt gemaakt. Maar het betekent in ieder geval dat OH Leuven en Beerschot Wilrijk wellicht allebei hun droom waarmaken en kunnen doorschuiven van 1B naar 1A.  

Maar in 1B zelf kregen Lokeren, Lommel, Roeselare en Virton ook al geen licentie, wat betekent dat er op dit ogenblik maar drie ploegen meer overblijven in die reeks (SK Deinze, Westerlo en Union). 

De vraag is wat men dan zal beslissen bij de Belgische voetbalbond. Ofwel probeert men 1B in leven te houden door voldoende ploegen met financieel draagvlak op te vissen uit de eerste amateurreeks. Maar dat is weinig waarschijnlijk, want enkel RWDM kreeg voorlopig een licentie voor 1B. Men zou eveneens net als vroeger een brede tweede klasse met zowel amateurs als professionele ploegen in elkaar kunnen boksen.  

Blijft nog de optie om de drie ploegen die overblijven in 1B door te schuiven naar eerste klasse, wat als voordeel heeft dat de TV-gelden in minder handen blijven. 

Verschillende clubs zullen nu hun laatste hoop zetten op het arbitragecomité BAS, dat beslist rond 10 mei. Het is koffiedik kijken. Het gebeurde vroeger vaker dat het BAS verrassend besliste en er in extremis een aantal gebuisden nog doorsleurde. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio