Duitse leger verloor 200 à 300 manschappen in strijd tegen Ardense Jagers

Meest dodelijke gevecht tijdens meidagen 1940 was in en rond Gottem

Meest dodelijke gevecht tijdens meidagen 1940 was in en rond Gottem

In mei 1940 kwamen in het nu zeer vredige dorpje Gottem honderden mensen om Foto: Het Nieuwsblad

Deinze / Nevele - Nergens in in ons land heeft het Zesde Duitse leger meer manschappen verloren dan bij hun strijd om ter hoogte van Gottem de Leie voorbij te geraken. De goed ingegraven Ardense Jagers zaaiden met hun Maximmachinegeweren en antitankgeschut dood en verderf bij de oprukkende infanteristen in open veld. Maar ook bij de Ardense Jagers vielen bijna honderd slachtoffers. De burgers die waren achtergebleven, zaten in de tang, maar in tegenstelling tot in Vinkt waren er in Gottem nadien geen wraakacties van Duitse troepen.

Over dit bijna vergeten gevecht werd weinig onderzoek gevoerd en wordt tijdens herdenkingen doorgaans weinig gesproken. Er is wel het verdienstelijke werk van Stefaan Vandenbroucke, uitgegeven in eigen beheer in 1991: 'Mei 1940.Gottem onder vuur'.  

Tussen 24 en 26 mei kwamen in Gottem eveneens een aantal burgers om. Vaak ging het om vluchtelingen. De grootste ramp gebeurde ten huize Bultinck toen daar een gasfles werd geraakt door een obus en ontplofte. Zowat twintig mensen waren zwaarverbrand en een aantal onder hen, vooral van de families Bultinck en Hoerée (uit Oudenaarde) zouden nadien overlijden.  

Inez Demarrez van de heemkundige kring 'Roede van Tielt' schreef het oorlogsverhaal van Gottem bekeken door de ogen van de kinderen Denise Lisabeth, Joris Cluyse, Juul Claeys, Maria Minjauw, Jaak Bultinck en Christine Hoerée.  Zij putte hierbij vooral uit het werk van Stefaan Vandenbroucke. Het artikel staat in het recent uitgegeven oorlogsnummer van het gelijknamige heemkundig tijdschrift. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio