Er is wel een overnemer voor de klanten

Tabaksbedrijf Van Der Cruyssen stopt ermee na 137 jaar

Deinze - Met het tabaksbedrijf van Pierre Van Der Cruyssen in de Kaaistraat verdwijnt zowat de laatste industriële bedrijvigheid in de omgeving van de Markt van Deinze. Die productie wordt wel nog een korte periode verdergezet, terwijl het cliënteel en de afgewerkte producten al vanaf 1 september worden overgenomen.

De tabak en vooral de snuiftabak was vroeger in heel het land bekend. De bedrijvigheid werd gestart door Pieter-Liévin Van Der Cruyssen uit Nevele die zich in 1872 eveneens als herbergier vestigde op de Markt (nu "Palace"). In 1876 verhuisde hij naar de woning waar nu dr. Hoengenaert woont en vanaf 1891 betrok hij het pand aan de overkant waar zich later de tearoom 'De Schipperin' vestigde. In 1911 kocht hij herberg 'De Pluym' net naast het stadhuis.

De fabriek werd steeds groter. Het oorspronkelijke pand werd afgebroken door zoon René die er twee huizen, waaronder zijn woning, bouwde. René vestigde de tabakszaak achter zijn huis in een aantal ateliers die doorlopen tot aan de Kaaistraat. Op 25 mei 1940 vond hij bij gevechten tussen Belgische en Duitse troepen de dood aan de Vaartbrug, samen met zijn zoon Carlos, die ondertussen de onderneming had overgenomen. Daarna nam Pierre, Carlos' zoon, het bloeiende tabaksbedrijf over.

Na de oorlog werkten op een bepaald ogenblik tientallen mensen in de fabriek. Maar dit aantal nam geleidelijk aan af tot nog een paar personen. Ook de dochters Valerie en Nathalie waren nog een tijdlang bedrijvig in de zaak. De productie werd afgebouwd en men ging zich meer toeleggen op afwerking en distributie van de VDC-tabak, die tot op vandaag vrij populair bleef in Franstalig België en Luxemburg.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio