Feesten met Tom en de Belgische delegatie in Oslo

Tom Dice haalt de finale van het Songfestival

Foto: Sonja De Schuyter

Gent - Yes! Eindelijk mag België nog eens meedoen tijdens de finale van het Songfestival. En dat dankzij Tom Dice. Onze Belgische trots bleef er dinsdagavond tijdens de persconferentie vrij rustig bij. Hij genoot wel van het enorme applaus. Zelfs andere delegaties kozen voor 'Me and my guitar' als hun favoriete lied voor de finale. Wat willen we voorlopig nog meer?

Het leuke aan het Eurovisie Songfestival vind ik, dat het naast een liedjeswedstrijd, ook een verbroedering is met vrienden uit meer dan 39 landen, met verschillende culturen en verschillende tradities. Naast de delegaties uit de deelnemende landen, zijn telkens ook geïnteresseerden van landen daarbuiten aanwezig. Dit jaar bijvoorbeeld heb ik al contacten gelegd met fans uit Zuid-Afrika en Australië.

Volgens de poll van OGAE, de vereniging van Songfestivalfans over gans Europa, die in het perscentrum uithing, zou Tom Dice doorstoten naar de finale. Afwachten en duimen maar.

Dinsdagavond rond 19 uur was er al een drukte van jewelste aan de Telenor Arena. Fans zwaaiden er met vlaggen, zongen luidkeels hun lied, kochten promotiemateriaal en stonden in lange rijen aan te schuiven voor een drankje. Om kwart na acht startte het voorprogramma met een medley van Songfestivalhits door de jaren heen en een Abba-medley, gezongen door negen zangers en zangeressen.

De security was blijkbaar niet zo streng als vorig jaar in Moskou. Ikzelf had een plaats op de eerste rij. Dus geen probleem voor mij om alles goed te kunnen volgen van dichtbij. Maar ondanks de oproep aan iedereen om te blijven zitten, waren er toch die zich waagden om recht te staan en te blijven staan. Na pas een kwartier werden ze dan toch aangemaand weer te gaan zitten, zodat iedereen in optimale omstandigheden het festival kon volgen.

Haddy Jatou N'Jie, de presentatrice met de iets donderder huid, had wollen slippers aan onder haar blauw avondkleed. Men wou allicht verhinderen dat ze nog groter leek dan de presentator Erik Solbakken. De tweede presentatrice daarentegen, Nadia Hasnaoui, liep rond op stilletto's van 12 cm, om groter te lijken.

Om precies 21.43 uur was het de beurt aan Tom Dice om Europa te overtuigen. Hij zong er z'n Me and my guitar. Tom zong goed en werd goed in beeld gebracht, het aanwezige publiek was dolenthousiast en ik zelf kreeg kippenvel. Een staande ovatie volgde door de fans van verschillende landen. In Toms gilet stak een Mariabeeldje, verklapte hij achteraf.

De kracht van de eenvoud heeft het gehaald. Het was een ware ontlading voor vele fans dat het woord Belgium uiteindelijk door de arena klonk als één van de tien finalisten. De Belgische delegatie was uitzinnig van vreugde. Niet in het minst Toms ouders. Zijn vader stormde naar hem toe en vloog hem om de hals, zonder zich iets aan te trekken van de security.

Met z'n allen wachtten we achteraf op de persconferentie van de tien finalisten. Daar waar de andere deelnemers telkens met twee vertegenwoordigd waren, kwam Tom Dice alleen het podium opgestapt. Of toch niet. Het tweede stoeltje was voorbehouden voor ... zijn gitaar. Me and my guitar waardig. Tom beantwoordde zelfverzekerd de vragen van de internationale pers. 'Enkele maanden geleden kende bijna niemand mij', aldus Tom. 'Tom who? En kijk, nu ben ik Tom Dice en zit ik hier naast negen andere finalisten van het Songfestival.'

De moderator Christian Strand reikte Tom de glazen bol aan, waaruit hij een balletje moest nemen. Dice pikte er het balletje met cijfer 7 uit. Zaterdag zal hij dus als zevende aantreden in de finale. 'Da's het geluksnummer van mijn broer', aldus Tom nog. 'Ik heb het eigenlijk voor nummer 13, maar 7 is een heilig getal, dus da's ook goed.'

Na 1 uur vertrokken Tom en de Belgische delegatie met de shuttlebus terug naar het hotel. Moe, maar gelukkig. Voor mezelf zat verder feesten in de Euro Club er niet meer in, omdat ik vandaag om 14 uur uitgerust wil verschijnen in Café Skansen aan de Rathusgata. Daar geeft de VRT een drink om de prestatie van Tom verder te vieren, alvorens hij donderdag in afzondering gaat om zich in alle rust voor te bereiden op de finale van zaterdag.

Ter info, voor diegenen die het nog nergens anders gelezen hebben, dit zijn de 10 landen uit de eerste halve finale, die doorstoten naar de finale van zaterdag 29 mei 2010.

  1. Bosnië & Herzegovina
  2. Moldavië
  3. Rusland
  4. Griekenland
  5. Portugal
  6. Wit-Rusland
  7. Servië
  8. België
  9. Albanië
  10. Ijsland
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio