De slag in de Leiestreek zorgde voor oponthoud en hielp de Britten ontsnappen in Duinkerken

Einde mei 1940 vielen in en rond Deinze bij zware oorlogsgevechten en wraakacties bijna duizend slachtoffers

Einde mei 1940 vielen in en rond Deinze bij zware oorlogsgevechten en wraakacties bijna duizend slachtoffers

Foto: www.vinkt.be

Deinze - Op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Zeventig jaar geleden, op 25 mei, stonden de Duitse troepen al aan de Leie en het Kanaal van Schipdonk. Zij werden er opgewacht door de Ardense Jagers. Het ging om een zeer goed bewapend onderdeel van het Belgisch leger, sterk koningsgezind bovendien. Zij waren nog niet in actie gekomen en droomden ervan om net als in 1914 samen met de koning stand te houden tegen de Duitse invallers.

Zij hadden zich in en rond Deinze zeer goed verschanst en beschikten over pantserwagens, zware mitrailleurs en artillerie. Vanuit het hoofdkwartier van het het Belgisch leger werd gevraagd stand te houden, om het omsingelde Britse leger in Duinkerken nog een kans te geven. Maar heel wat eenheden van het Belgisch leger waren oorlogsmoe en wilden niets liever dan zich overgeven. Toen in Meigem de Duitsers over het kanaal kwamen, was er weinig weerstand.

Maar dat was buiten de Ardense Jagers gerekend. In Gottem, Deinze en Vinkt werd zwaar weerstand geboden en werden zelfs enkele tegenaanvallen gedaan. De Duitse troepen verloren in die zone tot hun verbijstering ongeveer vierhonderd manschappen. Het was voor het eerst in twee weken, dat zij met een dergelijke hardnekkige weerstand werden geconfronteerd.

Veel militaire slachtoffers in Gottem

Ter hoogte van Gottem slaagden zij er op 25 en 26 mei niet in om over de Leie te geraken. De oprukkende Duitse infanteristen werden keer op keer teruggedreven door de mitrailleurs en de artillerie van de Ardense Jagers. Pas op 27 mei zou de bijna omsingelde Belgische eenheid zich terugtrekken in de richting van de Mandelbeek. De verliezen aan beide zijden waren hoog. Er sneuvelden bijna 100 Ardense Jagers, maar de verliezen aan Duitse kant bedroegen meer dan het dubbele. Ook in het naburige Olsene werd strijd geleverd.  

Groep samengedreven burgers uit Deinze gedood door artilleriegranaat

In Deinze zelf werd hevig weerstand geboden in de omgeving van Noorderwal (omgeving fabriek Dossche). De Duitsers raakten op 25 mei geblokkeerd in het centrum van Deinze en verloren hun geduld. Burgers, vooral mannen, werden tussen de Kortrijk- en Gentstraat en vervolgens via de Tolpoortstraat en Markt uit hun schuilplaatsen gehaald en als menselijk schild naar voor geduwd. Op het einde van de Markt aan de brug over de vaart was er een zeer nauwe doorgang naar het sas vlakbij het vroegere café Congo. Zowat 150 mensen werden er samengedreven. Net daar ontplofte een artilleriegranaat, die zou leiden tot 38 doden bij de opeengepakte burgers.

Artilleriegranaat maakt veel slachtoffers in kerk van Meigem

In de kerk van Meigem werden op zondag 26 mei een paar honderd mensen verzameld en gevangen gehouden door Duitse soldaten. In de namiddag vond er echter een zware ontploffing plaats, waarbij in totaal 27 mensen om het leven kwamen. Er doen verschillende verhalen de ronde, maar hoogstwaarschijnlijk was die ontploffing het gevolg van zgn. friendly fire. De kerk lag in de vuurlinie, en werd hoogst waarschijnlijk door een Belgische artilleriegranaat geraakt. Ook elders in Meigem kwamen nog enkele tientallen burgers om.

Willekeurige executies van tientallen burgers in Vinkt

De meest tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen vonden plaats in Vinkt. De Duitse troepen slaagden er op 25 en 26 mei maar niet in om Vinkt te veroveren. Tussen het centrum van Vinkt en de Meigemse wijk Kruiswege leed de Duitse Wehrmacht zeer zware verliezen tegenover een onzichtbare vijand. Het ging om Ardense Jagers die zich goed hadden verscholen in hoeven en andere gebouwen.
De woede van de Duitsers keerde zich tegen de bevolking, die ervan werd beschuldigd op hen te hebben geschoten. In het centrum van Vinkt werden door uitzinnige Duitse militairen op 27 mei 38 mannen in koelen bloede geëxecuteerd. In totaal kwamen er in Meigem en Vinkt 140 burgers om, waarvan er 87 werden geëxecuteerd.

De bevolking en zeker de getroffen families bleven getraumatiseerd achter en dienden dan nog eens meer dan vier jaar bezetting - tot 6 september 1944 - te doorstaan.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er over de gebeurtenissen in Vinkt en Meigem een proces tegen de Duitse officieren Kühner en Lohmann. Zij werden in 1948 veroordeeld tot 20 jaar dwangarbeid. Na vijf jaar werden ze uitgeleverd aan de Duitse autoriteiten.

Bron foto www.vinkt.be, Duitse troepen marcheren door het pas veroverde Vinkt.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio