Ronse, stad van de illustratiekunst

Kaatje Vermeire wint Picturale 2010

Kaatje Vermeire wint Picturale 2010

Foto: SDR

Ronse - Maandagavond werd in onze stad de Grote Prijs van Picturale 2010 uitgereikt. De keuze van de jury viel op het werk van Kaatje Vermeire, een jonge illustrator uit het Gentse. De prijs is goed voor € 1000 en een overzichtstentoonstelling van haar werk bij de volgende editie.

Het is voor de vijfde keer dat in Ronse een festival rond illustratiekunst wordt georganiseerd. Het evenement groeide voort uit een tentoonstelling van boekenillustraties met annex prijs in 2003. Vanaf 2005 werd ook een wedstrijd voor beginnende illustratoren ingericht en startte de traditie om de winnaar van de vorige editie met een overzichtstentoonstelling in de kijker te plaatsen. Het festival ging voortaan officieel Picturale heten.

Ronse wil zich met Picturale op de kaart zetten als stad van de illustratiekunst. Om dat in de verf te zetten werden al verschillende uitvergrote illustraties op de gevels van huizen aangebracht. Sinds afgelopen weekend prijkt er een nieuw exemplaar op de hoek aan de lichten tegenover de Olifantstraat. Het is een werk van Carll Cneut, de vorige winnaar. Toepasselijk werd voor de afbeelding van een olifant gekozen. De olijke dikhuid toetert tevreden tussen de vlinders.

De winnaar van dit jaar, Kaatje Vermeire, werd  in 1981 te Gent geboren. Al vanaf haar middelbare studies is ze gebeten door tekenen. Het deed haar kiezen voor de Gentse Academie, waar ze twee opleidingen volbracht. Het boek De vrouw en het jongetje met Geert De Kockere was haar eerste grote illustratieve opdracht. Vanuit haar eigen atelier geraakt ze tegenwoordig haar creativiteit kwijt in het ontwerpen van uitnodigingen voor trouwpartijen, geboortekaartjes, affiches en dergelijke meer.

Kaatje moest het afgelopen maandag opnemen tegen 40 erg sterke kandidaten. 'Maar haar fotografische, intimistische, universele beelden beslisten de wedstrijd,' klonk het uit de mond van de jury. 'Het verdient lof als je erin slaagt om een zo mistroostig thema als dementie op te lichten. Elke oerprent slaat je met fenomenale kracht in het gezicht. Picturale 2010 gaat naar Kaatje Vermeire voor Mare en de dingen!'

De overzichtstentoonstelling van Carll Cneut is nog tot 24 oktober te bezichtigen in CC De Brouwerij.
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio