Kandidaten moeten tuigen restaureren en openstellen voor het publiek

Havenbedrijf geeft oude emmerbaggermolen en vlotkraan weg

Havenbedrijf geeft oude emmerbaggermolen en vlotkraan weg

Emmerbaggermolen B4 (rechts op foto) is de grootste en oudste ter wereld in zijn soort. (Foto HBA) Foto: HBA

Antwerpen - Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen zoekt, samen met Watererfgoed Vlaanderen, kandidaten die een uit de vaart genomen emmerbaggermolen en vlotkraan willen bewaren als erfgoed en openstellen voor het publiek.

Het gaat om twee historische vaartuigen: emmerbaggermolen B4 uit 1929, een van de oudste en grootste emmerbaggermolens ter wereld, en Vlotkraan 18 uit 1962, die nog bij de Boelwerf en Boomse Metaalwerken werd gebouwd.
‘Wij zullen de tuigen te koop stellen, eventueel voor verschroting, tenzij ze een erfgoedbestemming kunnen krijgen’, legt Tine Vandendriessche van het Havenbedrijf uit.
Drijvende museumstukken 
Met andere woorden: de oude ‘cracks’ worden gered en gratis ter beschikking gesteld als de kandidaat bereid is ze te restaureren en open te stellen als een soort van drijvende museumstukken. ‘Het is de eerste keer dat het Havenbedrijf zo’n initiatief neemt voor grote werktuigen. Dit betekent voor ons een inbreng van ongeveer 100.000 euro’.
 Volgens Vandendriessche zijn mogelijk musea, verenigingen of bedrijven geïnteresseerd om de werktuigen te redden. Geïnteresseerden moeten zich nog deze maand aanmelden bij Watererfgoed Vlaanderen, dat mede voor de selectie van kandidaten instaat.
Info: www.havenvanantwerpen.be of www.watererfgoed.be. (sdl)
 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio