Minister Annemie Turtelboom opent collectie van wereldformaat

3500 jaar textielkunst in hoofdkwartier van Katoen Natie

Karine en Fernand Huts de kracht achter het initiatief Foto: Willie Ysewijn

Antwerpen - In het hoofdkwartier van de Katoen Natie aan de Van Aerdtstraat 33 in Antwerpen opent uittredend minister Annemie Turtelboom (Open VLD; Binnnenlandse Zaken) donderdagavond een unieke tentoonstelling.

Zij draait rond 3500 jaar textielkunst. Over zes ruimten werd een collectie bijeengebracht van ruim 600 objecten, waaronder de meest zeldzame textielstukken uit de Egyptische oudheid. Hierover handelt in de eerste plaats de Faraonische zaal. In de Romeinse ruimte wordt de Egyptische invloed op unieke weefsels bij de Romeinen getoond. In de volgende zaal prijkt kleurrijk Koptisch textiel. Daarop volgt de 'Islamzaal' en het textiel dat beïnvloed werd door de gelijknamige godsdienst. Eraan gekoppeld volgen weefsels gevonden langs de Zijderoute.

Blikvanger

De blikvanger van deze tentoonstelling is de zaal waarin de grootste collectie complete tunica's in de wereld getoond wordt, de Tunicazaal.
Het geheel werd bijeengebracht door de familie Huts, op kop Karine Huts en echtgenoot Fernand, die eerder al wereldcongressen over textiel in huis haalden en deze lieten vergezellen door bijpassende boeken die allerlei aspecten van de textielkunst behandelen. De tentoonstelling is alle weekdagen op afspraak te bezoeken door groepen of individuelen tussen 9 en 20 u 30 en op zaterdag tussen 10 en 16 u. De bezoeken gaan onder leiding van stadsgidsen. (sdl)
Info: www.katoennatie.com of 03/221 68 11

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio