De ommegang is een sociaal, cultureel erfgoed en toeristisch evenement geworden

AUDIO. Volgende zondag 68ste H. Bloedprocessie in Meigem

© Strijdwagen

Halverwege vorige eeuw kende zowat ieder Vlaams dorp nog een processie, maar die praktijk leek op een bepaald ogenblik volledig uit te sterven. Een aantal processies en ommegangen hebben hun tweede adem gevonden en daar is de H. Bloedprocessie zeker bij. Een dynamisch comité onder leiding van Annie De Schrijver, organiseert ieder jaar in Meigem met weinig middelen maar veel enthousiasme de optocht en is van plan dit nog lang vol te houden.

Stefaan De Groote

Luister naar het gesprek met Daniel en Filip Loontjes in Up To Date op Radio Tequila.

Opvallend is dat men er jaar na jaar in slaagt 500 deelnemers te mobiliseren, vaak uit het dorp zelf. Bij sommige families stapt al een derde generatie mee op. Maar bij de organisatie komt nog veel meer kijken: maken en herstellen van de kledij, het optuigen van de wagens, het ter beschikking stellen van de vele paarden....

De processie kwam er pas in 1945, het jaar daarop werd ook het H. Sacrament en het reliekschrijn meegedragen. Misschien dateerde het plan voor de processie al van voor de oorlog, maar de concrete aanleiding was duidelijk. De bevrijding moest worden gevierd, maar op een ingetogen wijze. De processie werd een collectieve manifestatie van inkeer, herdenken en rouw over de doden die in de tragische meidagen van 1940 in het dorp waren gevallen. "38 parochianen en 16 vreemdelingen vielen als slachtoffer van de beschieting en de gruweldaden door de Duitsers gepleegd", zo schreef toenmalig pastoor Alfons Van Zandycke en organisator van de eerste processie.

Meigems Hoogdag grijpt plaats op zondag 1 juli 2012 en de processie start om 16u.

Het comité voorziet parkeerplaatsen voor wagens en faciliteiten voor minder mobielen en gehandicapten, maar roept mensen ook op om zoveel mogelijk met de fiets te komen.

De processie wordt gesteund door het stadsbestuur van Deinze en Toerisme Leiestreek.

www.bloedprocessiemeigem.be

Tel. 0476/839906 info@bloedprocessiemeigem.be

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio