Havenbedrijf zet zonnepanelen op dienstgebouwen

Antwerpen - Het Antwerpse Havenbedrijf heeft vijf van zijn dienstgebouwen uitgerust met zonnepanelen. De plaatsing van deze fotovoltaïsche installaties kadert in het streven naar een zo duurzaam mogelijk energieverbruik.

Het Havenbedrijf liet in 2011 onderzoeken welke van zijn 140 dienstgebouwen geschikt zijn voor de installatie van zonnepanelen. Belangrijk was de geschiktheid van daken voor de installatie en de terugverdientijd van de investeringen per locatie. De vijf dienstgebouwen zijn de volgende: het Havenhuis, het dienstgebouw van natte infrastructuur aan de Van Cauwelaertsluis, het Kraanbedrijf (kaai 321), de Grensinspectiepost op Linkeroever en het dienstgebouw van droge infrastructuur aan de Loodglansstraat. De voorbije weken werden deze gebouwen van zonnepanelen voorzien.
550.000 euro gekost
Op de daken van deze vijf gebouwen is in totaal plaats voor een oppervlakte van 2.500 m² aan fotovoltaïsche installaties. Naar verwachting zullen alle panelen samen op jaarbasis een vermogen van 350 kWpiek genereren. Dit staat ongeveer gelijk aan het stroomverbruik van 75 huishoudens.
De installatie van de zonnepanelen vergde een investering van ruim 550.000 euro. Het Havenbedrijf onderzoekt momenteel of er nog andere, eigen locaties dan dienstgebouwen beschikbaar zijn voor zonnepanelen.

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio