Inbreng van belang voor rol Amerikaanse troepen in Leie- en Scheldestreek

POLS krijgt hulp van expert Christopher Sims voor onderzoek Eerste Wereldoorlog

POLS krijgt hulp van expert Christopher Sims voor onderzoek Eerste Wereldoorlog

De Amerikaanse begraafplaats in Waregem waar 368 gesneuvelden liggen. De andere gesneuvelden werden gerepatriëerd naar de Verenigde Staten. Foto: Flanders Fields Waregem

Deinze - De Eerste Wereldoorlog eindigde in 1918 niet in de Westhoek, maar aan de Leie en Schelde. Het Platform Omgeving leie Schelde (POLS) bestaande uit Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte organiseert dit jaar een onderzoek over die periode. De vereniging krijgt de steun van Christopher Sims, een autoriteit op het vlak van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen, om vooral de rol van de Amerikanen in kaart te brengen. Eind oktober 1918 werd er door de 37ste Amerikaanse divisie uit Ohio en terugtrekkende Duitse troepen vooral in Olsene en in de richting van Kruishoutem nog hevig slag geleverd. De Amerikanen zetten twee divisies met 50.000 manschappen in om het Duitse verzet aan de Leie te breken. Er kwamen toen tussen de Leie en de Schelde ongeveer 1.000 Amerikaanse militairen om, naast honderden Duitsers en vele tientallen burgers.

Christopher Sims is werkzaam voor de American Battle Monuments Commission. Recent bracht hij met Patrick Lernout een omvangrijk naslagwerk uit over de militaire Amerikaanse begraafplaats in Waregem, waarbij ondermeer over alle gesneuvelden een kleine biografie werd geschreven. Hij deed heel wat onderzoek in de Verenigde Staten en is goed geplaatst om POLS van dienst te zijn.

Gisteren kwamen in de Oude Brouwerij in Eke twintig geïnteresseerden samen om de stand van zaken van het onderzoek te bekijken. Ook de Nazarethse schepenen Thomas Van Ongeval en Ivan Schaubroeck woonden de vergadering met veel belangstelling bij.

De bedoeling van de intergemeentelijke vereniging is om tegen 2014 een aantal kleine investeringen in de streek uit te voeren, die moeten leiden tot een sterk toeristisch en educatief verhaal over de Eerste Wereldoorlog. Er wordt ondermeer gedacht aan een (digitale) route en enkele landmarks/infopunten op plaatsen waar iets belangrijks is gebeurd.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio