Ereburger en componist Vic Nees overleden

Ereburger en componist Vic Nees overleden

Foto: Vic Nees

Grimbergen - Met video De Grimbergse ereburger, componist en dirigent Vic Nees is overleden. Vic Nees wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse koorcomponisten van Vlaanderen. Vic overleed op 14 maart 2013 aan een slepende ziekte die begin dit jaar toesloeg. Vorig jaar nog kreeg Vic de titel van ereburger van Grimbergen. Hij is 77 jaar oud geworden (1936 - 2013).

Vic Nees is de zoon van componist Staf Nees, die lange tijd ook stadsbeiaardier was in Mechelen. Hij kreeg de liefde voor muziek van thuis mee.

Professioneel was Vic Nees hoofdzakelijk bedrijvig als dirigent van het Omroepkoor (nu het Vlaams Radiokoor), maar hij is tegelijk een belangrijk componist, vooral van vocale en koormuziek. Hij ondersteunt de amateurkoren, door zijn bedrijvigheid in “Koor en Stem”, maar ook in Grimbergen zelf, waar hij als coach bedrijvig is voor het Gregoriaans Abdijkoor en Basaltes. Hij is de belangrijkste Vlaamse componist van hedendaagse kerkmuziek. Hij krijgt heel wat compositieopdrachten, vooral uit het buitenland. In Maastricht werd kort geleden zijn “passio super Galli cantu” gecreëerd, een muzikale uitbelding van het lijdensverhaal van Jezus. Voor het Grimbergse koor Basaltes schreef hij onlangs een vierstemmig “gloria” op tekst van Frans Puttemans, een huldelied aan de abdijkerk.

Nees schrijft daarnaast ook bijdrages in tijdschriften en verzorgt uitgaves van koormuziek uit heden en verleden. Hij staat bekend als een autoriteit in de Vlaamse koormuziek. In 2004 werd Nees nog bekroond met de Klara Carrièreprijs.


Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) betuigt haar innige deelneming aan de familie, vrienden en kennissen van Vic Nees. "Vic Nees was een monument in de Vlaamse koor- en muziekwereld", aldus de minister in een persbericht.
 

"Nees had de pedagogische kwaliteit om muziek voor jonge stemmen te schrijven en hij was een belangrijke vernieuwer van de religieuze koormuziek. Alle koren hebben werk van Vic Nees op hun repertoire staan."

"Zijn overlijden is een trieste dag voor Vlaanderen, maar dankzij zijn uitgebreide muzikale nalatenschap zal Vic Nees verder leven bij de talloze koorzangers en koordirigenten die onze regio zo rijk is", besluit Schauvliege.

Dirk Cauwelier die voorzitter van Basaltes:" Een groot man is van ons heengegaan... Wij zullen zelf bijzonder goede herinneringen aan Vic bewaren, die wij met Basaltes een beetje als onze koormentor beschouwden."
 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio