Uw rat op Boomtown, dag 1: waanzinnig feest met De Jeugd Van Tegenwoordig

Gent - Pop- en rockfestival Boomtown in de Handelsbeurs en op de Kouter is dit jaar helemaal terug. En hoe. Sommige lieden zullen zeggen dat er op dag 1 al een ferme lap werd op gegeven. Zij dwalen. En anderen maken dwaze vergelijkingen, zoals daar zijn: de uitverkochte (!) zaal van de Handelsbeurs werd ingepakt in een gans lappendeken; de Gentse hiphop-groep Uberdope vroeg ons uitdagend “Wa gade doen tegen ons”, de Nederlandse professionele onnozelaars van De Jeugd Van Tegenwoordig zeiden “Datvindjeleukhe” en na in totaal pakweg drie uur feest bleef het publiek verdwaasd achter: “Watskeburt?” Klik op de titel voor een sfeerverslag, foto’s van Mike Rosseel en het tevreden maar vermoeide achteraf-gevoel van Uberdope-rapper Ruben Boidin (zie portret in de titel).

Een betere start had het vernieuwde Boomtown-festival zich niet kunnen voorstellen. De keet was uitverkocht – talrijk waren de noorderburen die voor een gesloten deur in de regen achterbleven – en op de affiche stond de meest opwindende muzikale act van deze zomer: De Jeugd Van Tegenwoordig. Het Gentse jonge hiphop-collectief Uberdope mocht de boel opwarmen en deed dat voortreffelijk: de reeds halfgevulde zaal deed van handjezwaai en voetjeschuifel, zwaaide met ballonnen en kartonnen penissen en was terecht trots dat dit groepje uit Gent komt. De jonge wolven van Uberdope brachten in maart hun debuut-cd ‘In de huis’ uit en brengen hun ‘shit’ op het podium als een goedgeoliede, veelbelovende machine.

‘De machine’ is ook de naam van het jongste album van De Jeugd Van Tegenwoordig waarmee deze vier Hollandse Heren definitief doorbraken en sindsdien doen ze zowat elk podium in de Lage Landen aan, met telkens een waanzinnig feest tot gevolg. Willie Wartaal is het prototype van de gezellige en helemaal kierewiete nege-, eh, donkere jongen, P. Fabergé is langharig werkschuw tuig dat je zo ver mogelijk wil houden van je kroost, Vieze Fur heeft zo'n gezicht dat mensen zouden tekenen als je hen vraagt: “Teken me eens een vies ventje” en hun dj / producer Bas Bron ziet er uit als een grijze boekhouder.

Dit curieuze viertal brengt in feite zeer goedkope pret: bijzonder vettige beats die bij tijden niet zouden misstaan op Ten Days Off, teksten die even onnozel als 18+ zijn, en hun podiumact beperkt zich tot De Bekende Grote Hiphopgebaren, in het publiek springen, liters water over het publiek uitgieten en op de eerste rijen speuren naar jonge grietjes om hen na het concert te vergezellen.

Maar daar kwam het publiek natuurlijk voor: Nederlandse brokken ongein die in catchy en opzwepende rapsongs worden gegoten met als resultaat: een dansfeest van begin tot einde met als afsluitende knallers “Deze nege-, eh, donkere jongen komt zo hard” (de groep moest van hogerhand de titel veranderen van ‘neger’ naar ‘donkere jongen’) en “Hollereer”. Geweldig groepje waar iedereen, van in paars en zwart velours gestoken goths tot Mannen Met Baarden en Geruite Hemden, Gentsche leute aan kan beleven.

Uberdope-rapper Ruben Boidin bekeek het allemaal van een afstandje – want zelf een optreden geven vreet energie, hebben we van horen zeggen - maar vond het evenzo niet minder dan geniaal en “het voorprogramma mogen doen van De Jeugd Van Tegenwoordig is een ervaring die we later tegen onze kleinkinderen zullen omschrijven als: legendarisch.” Over het optreden van Uberdope is hij tevreden: “Sinds de release-party van onze debuut-cd zijn we steeds maar gegroeid, onze interactie met het publiek is een heel stuk beter dan vroeger en we proberen steeds te zoeken naar hoe we het nog beter kunnen doen.”

Zijn plannen voor de Gentse Feesten? “Zeker nog een paar optredens meepikken, al weet ik niet al te goed wat er nog allemaal komt. Ik ben sowieso meer een Baudelo-ganger.” Op onze vraag wat hij ervan vindt dat veel mensen de stad uit trekken naar minder luidruchtiger oorden – onder andere de in Ledeberg geboren Frank De Winne die wel heel ver gevlucht is – anwoordt Ruben: “Dat begrijp ik niet zo goed. De Gentse Feesten zijn een fenomeen waar je als Gentenaar gewoon moét bij zijn.” En wie zijn wij om hem ongelijk te geven. Wat jij, Frank?

Het optreden van De Jeugd Van Tegenwoordig samengevat in één zin volgens rapper-dichter Ruben Boidin? “Geniaal; twee zachte blanken en één harde neger." Eh. Donkere jongen.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio