We stellen de groepen voor; vandaag The Ditch en The Kids

Gent Rockt nu zaterdag 19 september

Gent - Brugge klost kant, Antwerpen discussieert over bruggen en hoofddoeken, maar Gent Rockt. Zaterdag staan in Mariakerke onder andere Kurt Burgelman en nieuwe groep, Damn! The Door is Closed, De Jeugd van Tegenwoordig en The Levellers op het podium. Maar ook twee generaties Belgische rockers, de een al wat legendarischer dan de andere: The Ditch, die u kan kennen van het radiohitje ‘Far Away’, en The Kids, de beste Belgische punkband ooit, vooral bekend van de klassieker 'There Will Be No Next Time'. Klik op ‘Lees Meer’ voor een voorstelling van die laatste twee groepen. Donderdag stellen we de andere voor.

The Ditch? Jawel, letterlijk vertaald ‘gracht, sloot’. Juryvoorzitter Wim Defoort van De Beloften klaagde dit jaar op het festival voor het tweede jaar op rij dat de muziekgroepen van tegenwoordig simpeler groepsnamen dienden te kiezen. Wel, Wim, hier is The Ditch. Een Belgische groep die bestaat sinds 2004 en eerder dit jaar hun eerste album uitbracht: ‘In this world’. De single ‘Far Away’ werd en is nog altijd een groot succes in hitparades en ver daarbuiten. Vorig jaar werd de groep op de TMF Awards bekroond tot ‘Best National New Artist’.

Een rockgroep in de hitparades en op de TMF Awards, niet geloofwaardig? Misschien, maar ze hebben wel Raymond Geerts van Hooverphonic aan boord. Kan toch tellen als referentie. In vorig jaar mocht The Ditch België vertegenwoordigen op The Global Battle of the Bands, de grootste internationale rockrally ter wereld. The Ditch brengt energieke en hedendaagse powerpoprock en hier en daar worden ze al het Belgische antwoord op Muse genoemd. Daarvoor zullen ze nog heel wat boterhammetjes mogen eten, maar ga dat vooral zaterdag live checken op Gent Rockt. Hier is alvast de videoclip van ‘Far Away’.

 

 

The Kids? Jawel, letterlijk vertaald ‘de kinderen’. Zie je wel dat ze het kunnen, Wim? Al stammen The Kids natuurlijk uit het volle punktijdperk: de tweede helft van de jaren ’70. Ze waren het Belgische antwoord op vaandeldragers van de punk The Ramones en, dichter bij huis, The Sex Pistols en The Clash. Met ‘Bloody Belgium’, ‘Fascist Cops’ en ‘Do You Love the Nazis’ schopten ze in goeie punktraditie tegen het establishment. In 1981 brachten The Kids ‘There Will Be No Next Time’ uit, nog altijd een wereldwijde klassieker en algemeen beschouwd als een van de beste songs die ooit binnen onze grenzen geschreven zijn. De band splitte in 1985, maar kwam in 1996 weer bijeen en schuimt sindsdien opnieuw de Belgische podia af.

There will be no next time (live 2009).

 

Een punkgroep vol ouwe zakken die anno 2009 prototypische anti-establishment punksongs brengt, niet geloofwaardig? Niets van, The Kids zijn nog altijd zeer levend en brengen, in tegenstelling van de restanten van The Sex Pistols tegenwoordig, wél nog die rauwe energie uit hun vroege dagen naar boven op het podium. Getuige daarvan hun passage vorig jaar op de Lokerse Feesten, waar ze in geen geval moesten onderdoen voor hun veel bekendere punkbroeders The Buzzocks, The New York Dolls en The Sex Pistols. Als we de kwieke frontman Ludo Mariman bezig zien is het moeilijk te geloven dat er ‘no next time’ zal zijn, maar grijp vooral nu zaterdag uw kans op Gent Rockt om ze nog eens aan het werk te zien.

Bekijk vooral het zeer leerrijke filmpje uit 1978 over The Kids. De basgitarist is op dat moment 14 jaar.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio