Intergalactic Lovers winnen derde muziekstrijd op rij in Gent

Oost-Vlaams Rockconcours: het verslag en de foto's

© Dominique Dierick

Na een muzikale kruistocht van acht voorrondes en vier halve finales gaven zaterdagavond in de Vooruit acht Oost-Vlaamse groepen van jetje in de grote finale van het OVRC editie 2009. Intergalactic Lovers gingen met de bloemen lopen. Vegas! werd tweede en Look & Trees derde. Het was de derde zege op rij dit jaar voor Intergalactic Lovers, na winst in De Vedette en De Beloften. Klik op 'lees meer' voor een verslag van de finale en een luttele 100 concertfoto's van alle bands door Dominique Dierick.

Stijn Geldof

Acht groepen op één avond, dat gaf aanleiding tot een strakke organisatie. Om klokslag 20u trok Maya's Moving Castle de boel op gang, om 00u40 speelde de laatste groep ten dans: Intergalactic Lovers. Iets met de laatsten en de eersten. Elke groep had zich door een preselectie van 127 inzendingen, een voorronde en een halve finale geworsteld en kreeg nu de kans om in een set van 20 minuten het publiek en de veertienkoppige (!) jury te overtuigen van hun kunnen. We zagen een heel gediversifieerde selectie aan groepen: van hardcore over folky singer-songwriter tot gelaagde en meerstemmige indierock. En avant!

Het doorgaans bijzonder sfeervolle groepje Maya's Moving Castle had de lastige taak te openen voor een nog halflege Concertzaal van de Vooruit. Frontvrouwe Ann Sophie Claeys was een tikje ziekjes, zo zei ze na het concert in het Urgent.fm-interview, en ook de drie andere bandleden stonden niet bijster geïnspireerd op het podium. Jammer vinden wij dat. Maya's Moving Castle en finales van rockwedstrijden: als water en vuur.

Catatonics tapte uit het eerder gevoelige vaatje. Akoestische, folky songs met hier en daar een subtiel pianootje of drumroffel en de mooie stem van Filip Huyghebaert. De prachtige samenzang met drummer Dieter Vanmarcke maakte het geheel nog net gevarieerd genoeg. We kregen tijdens dit optreden een berichtje - zo gaat dat tegenwoordig - van fotograaf Dodi: "Woody Guthrie is alive!" Helemaal niet slecht, maar in dit soort van wedstrijden: winstkans nihil jong, nihil.

Na Catatonics werden we direct terug wakker geschud door Vegas!, één van de twee - Sint-Niklase - bands van de avond waar een weldenkend mens al eens heel hard van wegholt, richting kalmere oorden. Eén brok muzikale energie, een bijzonder charismatische maar iets te schreeuwerige frontman met een zwerm vogels op zijn arm getatoeëerd en passie voor het spelen, meneer. Vegas! werd uiteindelijk tweede, maar als we dan toch een energieke Sint-Niklase band met een charismatische frontman in onze top-drie mochten zetten, dan kozen we toch voor As You Like It (zie verder).

Uitkijken deden we naar Amatorski, een vierkoppige band met een vreselijke naam maar met muziek die Anders klinkt. Zeer breekbaar en intiem, en niet in het minst door melodieën die zijn komen aanwaaien uit Sprookjeswerelden Hier Ver Vandaan en door de frêle stem van zangeres Inne Eysermans. Ayco Duyster en duysterliefhebbers aller landen: hier is Amatorski. Alsnog niet helemaal overtuigend in een grote concertzaal vol Mensen Op Een Zaterdagavond.

De drie jonge jongens van The Curvy Cuties Fanclub brachten naar goeie gewoonte hun legertje jonge meisjes mee. In 2008 won deze groep De Beloften en ze hebben sindsdien zeker heel wat progressie gemaakt. Maar hetgeen ze willen spelen, pure uitgebeende bluesrock, komt er nog steeds niet helemaal geloofwaardig uit. Maar toch: jong geleerd = oud gedaan.

Als het van podiumpresence en -attitude zou afhangen, had As You Like It het OVRC gewonnen. Zanger Shaun is simpelweg een Beest en de sound is een vuile mix van potige rock of all ages. Weinig vernieuwend en zeker niet origineel te noemen, maar keihard in onze smoel, just as we like it. Het publiek werd er behoorlijk wild van. Fun, fun, fun, maar niet meer dan dat.

Look & Trees verblijdde het publiek met gelaagde, euforische meerstemmige en hier en daar experimentele indiesongs in de Amerikaanse traditie van Wilco, My Morning Jacket en Flaming Lips. Een kleurige veelheid aan instrumenten en muzikanten die deze instrumenten perfect beheersen en weten wanneer ze wat moeten aanraken. Zéér ambitieuze muziek die duidelijk naar de Angelsaksische wereld lonkt, maar dan moet alles aan de sound dan ook direct perfect zitten. En daar kan nog wat aan geschaafd worden. In alle bescheidenheid: onze winnaar.

Rockwedstrijdwinnaars par excellence Intergalactic Lovers mochten de kers op de alreeds zeer smakelijke muzikale taart zetten. Op hun eigen taart en op die van het publiek. Bloednerveus en nog steeds een beetje onbeholpen speelden Lara Chedraoui en de haren een set waar muzikaal niets op af te dingen viel. Eenvoudige poprockliedjes met in de absolute hoofdrol de vurrukkullukke stem van zangeres Lara. Catchy, schoon en simpel. Meer moet dat niet zijn.

De hele avond werd op zijn eigen onnavolgbare manier aaneengepresenteerd door de toffe Gentse muzikant Frederik Sioen, zelf een ex-laureaat van de OVRC-finale. Terwijl de jury beraadslaagde, viel onze mond open bij een gastoptreden van Steven H. Hiphop in het West-Vlaams en op een volstrekt unieke manier gebracht. Platte beats, hilarische teksten en een weinig subtiele choreografie. Hopperdehop. Een toe te juichen fenomeen, die Steven H. En zeker geen onverdienstelijk rapper. Ziehier een fragmentje van "'t Zit tegen".

Om 1u30 werd dan uiteindelijk de veertienkoppige jury - uiteenlopende namen uit de muziekindustrie die iets te zeggen hebben als het over muziek gaat - op het podium geroepen voor het finale verdict. Manier van jurering is niet op basis van de top drie van ieder jurylid - zodat de winnaar de grootste gemene deler wordt en dus niet per se de uitgesproken favoriet van de jury - maar ieder jurylid duidt hier één winnaar aan. De groep die het meest genoemd wordt, wint. En de top drie luidde als volgt:

1. Intergalactic Lovers (9)

2. Vegas! (3)

3. Look & Trees (2 stemmen)

Een mooie winnaar van een avond vol sterke en zeer gevarieerde muziek van Oost-Vlaamse bodem. Onze provincie doet het met Soulwax, Das Pop, Vive La Fête, Team William, Gorki, Absynthe Minded en vele, vele anderen uitstekend op muzikaal vlak. De opvolging lijkt verzekerd.

De volledige reeks van concertfoto's van de finale van Dominique Dierick kan je hieronder bekijken. Wie het formaat te beperkend vindt, kan voor een hogere resolutie fotoshow ook op Flickr terecht.

Website van het Oost-Vlaams Rockconcours, een tweejaarlijkse wedstrijd voor jonge rockgroepen, gesubsidieerd door het Oost-Vlaamse provinciebestuur en gestuurd door 12 jeugdhuizen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs