Va Fan Fahre breekt potten in Frankrijk

Gent - De Gentse twaalfkoppige groep Va Fan Fahre brengt vandaag haar meest recente plaat, 'Al Wa' Debt', uit in Frankrijk. Op 1 februari vindt het cd-release concert plaats in La Java, een muziekclub in het hart van Parijs. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan een tour doorheen Frankrijk in de lente en zomer van 2012.

Ook op de Franse radio krijgt de Va Fan Fahre veel respons. Naast het Zwitsers/Frans wereldmuziekmagazine Vibrationsmusic.com toonde voornamelijk Franse radiozenders zoals France Inter Paris (FIP), France Musique en Beur FM interesse.

FIP selecteerde de plaat van de Va Fan Fahre bij de zes beste nieuwkomers van de eerste helft van 2011.

 

 

Over 'Al Wa' Debt'

Na de lovende kritieken op de vorige twee cd’s (Romski Robbery en Zet je maar),vond de fanfare dat het tijd was voor een berekend risico. De samenwerking met de Marokkaanse zangeres Aicha Haskal op de de vorige cd, bracht henop het idee het nieuwe project resoluut in twee culturen tegelijk te verankeren. Dit resulteerdecdis een verrassend natuurlijke fusie geworden van Balkan brassbanden Arabische muziek.

 

Een uitgesproken troef isde stem van Aicha Haskal, deze keer op zes verschillende nummers. Haar soepele, warme stemgeluid schakelt moeiteloos tussen klassieke Arabische stembuigingen, parlando enop deze plaat zelfs rap. Drie teksten van de cd zijn geschreven door de in Brussel verblijvende Egyptische dichter Abdelhamid Farag, die zichzelf een ‘poète de l’éloignement’ noemt. Zijn teksten zijn dan ook doordrongen van diepe weemoed en romantiek.

Maar deze Arabische, en hier en daar Ethiopische toets, is niet de enige koerswijziging in het repertoire van de band. Michael De Schryver ruilt zijn accordeon in voor rootsy orgeltjes en analoge synths. De percussie wordt nog snediger door de toevoeging van instrumenten zoals riqq (Arabische tamboerijn) en carcabous (Marokkaanse ‘kleppers’). Ook nieuw bij de ritmesectie is de elektrische gitaar van Eduardo Vega, verder goed voor een aantal vloeiende solo’s, geïnspireerd door de Egyptische gitarist OmarKhorshid.

De lin kmet de Arabische wereld uit zich ookten slotte ook in de grafiek ende hoesfoto’s. Deze laatste zijn het werk van reisfotograaf Wim Pi, en komen uit de fotoreportages 'Nergens heen' (Vers nulle part) en 'Anna andmypassport' (Anna et monpasseport ), die hij maakte in het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië.


Het resultaat is een fris, modern en toch authentiek en gevarieerd album. Een plaat die een breder publiek zal bekoren dan alleen de verstokte wereldmuziekfans. Ze staat immers bol van de catchy melodietjes en aanstekelijke ritmes, die zich onmiddellijk in het geheugen boren, en tegelijknogop de benen mikken ook...

Geschiedenis van de band

Va Fan Fahre is opgericht in maart 2003. Het repertoire bestond aanvankelijk uit klezmer en Roemeense en Bulgaarse fanfaremuziek. Vanaf 2004 begon de band eigen nummers te schrijven, waarbij ze doorheen de Balkan Brass andere wereldmuziekinvloeden begonnen te weven.

Eind mei 2005 bracht Va Fan Fahre Romski Robbery uit, een eerste cd met eigen werk. Radio 1 onthaalde hem met open armen. Op 19 november 2005 was Va Fan Fahre één van de groepen op de Radio 1-happening (Big Bang) in Vooruit. Hun single ‘Plakkeplakke’ haalde een derde plaats in Carte Blanche.

Ook internationaal begint Va Fan Fahre aandacht te krijgen. In de top 1000 van de World Music Charts Europe 2005 eindigde hun eerste cd op 127ste plaats. Hiermee waren ze de hoogstgeplaatste Belgische band. In november 2005 reisde de band naar Milaan, voor een live-show op Radio Popolare (www.radiopopolare.it), en speelde voor een uitverkochte zaal in de CasaLoca. Eind maart 2006 werden ze opnieuw in Italië gevraagd.

Een hoogtepunt in 2006 was de uitnodiging op het Balkan Brass Festival te Praag op 9 mei. In 2007 stond o.a. een optreden op de Wiener Festwochen (Wenen-Oostenrijk) op het programma, en tourde de band voor de derde maal in Italië.

Va Fan Fahre bracht in september 2007 haar tweede cd uit, getiteld Zet je maar. Hij werd voorgesteld in Rivierenhof, Handelsbeurs en Ancienne Belgique. Naast Indische invloeden uit Rajasthan en het Gentse dialect, waren nu ook de gypsy-viool van Tcha Limberger, de Arabische zang van Aicha Haskal en de Spaans-Colombiaanse melancholie van Paola Marquez te horen.

In 2008-2009 speelde Va Fan Fahrenog op Sfinks, Dranouter, Musiques des Rues (Besançon), Jazz sous les Pommiers (FR), …

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio