De Hel van Gent: een beetje Gentse Feesten in september

Voor het vijfde jaar op rij profiteerden de pleinen Vlasmarkt en Sint-Jacobs mee van autoloze zondag. Met verschillende volksspelen onder de overkoepelde titel 'De hel van Gent' werd op een ludieke manier beslecht welk plein wat waard was, En hoewel de kelnerronde en de touwtrekwedstrijd uiteindelijk in het voordeel vielen van Sint-Jacobs, bleef iedereen er vooral gemoedelijk en vriendschappelijk onder. 'Dit was een zeer, zeer goede editie' zegt medeorganisator Guus van der Kreeft van de Weergaloze Brigade.

De races rond Trefpunt waren een plezier om naar te kijen. Aan de pintenrace namen verschillende bekende Gentenaars deel, waaronder Henk Rijckaert en Lieven Scheire. Na elke ronde moesten ze een volledig bekertje bier leegdrinken alvorens aan de volgende ronde te mogen beginnen.. 'Toen merkten we toch dat drinken bepaalde mensen beter afgaat als ze langs de kant kunnen blijven staan.' legt Guus van der Kreeft uit 'Bijna niemand maakte na het eerste glas bier nog aanstalten om zich te haasten.'

Aan de kelnerronde deed van elke van de cafés op Vlasmarkt en Sint-Jacobs één ober mee. Zij reden om ter snelst naar de finish met in hun ene hand een dienblad met daarop een vol glas water. Dat moest bij aankomst nog even vol zijn. 'Normaal gezien moet de kelnerronde gespeeld worden met een glas bier op het dienblad' zegt Van der Kreeft 'maar we waren het er allemaal snel over eens dat er met bier beter niet gemorst mag worden.' Uiteindelijk was het Koen van café Trefpunt die de opdracht het best tot een einde wist te brengen.

Ook bij het finale touwtrekspel, trok Sint-Jacobs aan het langste eind. Hoewel Sint-Jacobs bijna werd betrapt op valsspelen, konden ze uiteindelijk met de juiste tactiek - korte snokjes- aan het langste eind trekken. Als straf moet de Vlasmarkt nu tijdens de Winterfeesten een levende kerststal zetten.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio