Dag vijf met Yolda, Istanbul Acoustic Fusion en Serkan Cagri & Rumeli Band

Istanbul Ekspres: tussen melancholie en vervoering

Het was een meer dan gevulde avond in de Handelsbeurs tijdens de vijfde muziekdag van het Istanbul Ekspres festival. Wat opviel was vooral dat de musici allemaal langer wilden spelen. Melancholie, opwinding, virtuositeit mengden zich met feestgedruis. Vooral Istanbul Acoustic Fusion was vrijdagavond een ontdekking.

De Gentse muzikanten violist Wouter Vandenabeele en pianist/gitarist Thomas Noel trokken eind oktober naar Istanbul om er te werken met zangeres Ozge Oz Erdogan en percussioniste Ayten Celik. Daarna reisden ze via Hongarije en een migratieroute met de trein terug naar Gent. Hun programma bevatte eigen songs, traditionals en een leid dat hen werd toegeschoven.

Woensdag hadden ze nog twee uur lang in het Muzikantenhuis (Dampoortstraat) gespeeld. Het viel op hoe vlot ze elkaar al vonden. Rasmuzikant Wouter Vandenabeele heeft de gevoeligheid van de Turkse, Griekse en Armeense muziek in de vingers. Mooi is het hoe hij met ongewone klanken en kleine versieringen de muziek kleur en drive geeft. Thomas Noel begon mooi op de piano en sleurde ons meteen de Oosterse wereld binnen. Hij wisselde geregeld af tussen de toetsen en zijn gitaar. De heldere stem van Ozge Oz Erdogan dreef broos boven de muziek uit, maar de zangeres gooide zich ook voluit in een opzwepende meezinger. Ze speelden ook een Armeense song die ze van de opvallende zangeres Gaya in Gyor, niet zo ver van Boedapest hadden geleerd. Op het einde kwam Gentenaar Mustafa Tekir die baglama (een snaarinstrument) speelt, nog even meedoen. De band dompelde ons volledig onder in die wereld van heimwee, melancholie en vrolijkheid om de pijn te verzachten. 

Ze blijven samen musiceren. Volgend jaar tijdens Europalia, met Turkije als centraal land, is het project Yolda opnieuw te horen.

Istanbul Acoustic Fusion is een kwartet met vier virtuoze muzikanten. Hun wervelende muziek trok richting India (Ravi Shankar) en herinnerde even aan de band Shakti van gitarist John McLaughlin. Aangevuurd door percussionist Levent Yildirim stroomde de muziek gul de zaal in. Het was heel virtuoos, zonder demonstratief te worden, met speelse wisselwerkingen en verbluffende vraag- en antwoordspelletjes. Jazz, Indische, Turkse klassieke muziek en folk vloeiden door elkaar. Ongelooflijk ook hoe Mustafa Olgan op qanun (een soort liggende harp die lijkt op een hakkebord of cimbalon) speelde.

Klarinettist Serkan Cagri en zijn Rumeli band tapten uit een ander vaatje. Zij kozen voor opzwepende en roezig makende feestmuziek. Cagri bespeelt een speciaal voor hem ontworpen klarinet waarop hij de noten nog beter kan buigen en laten schuiven. Hij haalde er ook zangeres Asli Demireur bij. Zij schoven meer de schlagerkant uit. En richting feestgedruis, want het was vooral muziek waarop je mee kon zwieren.

 

 

Istanbul Ekspres loopt nog twee dagen. Zaterdag 15 november vanaf 20.15 uur is het Kolektif Istanbul met Balkanmuziek en de alternatieve pop van Gökçe te horen.

De matinee op zondag voor Itri & Bach is uitverkocht. Zondagavond is de Turkse popdiva Sertab Erener te gast in de Handelsbeurs.  

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio