Gentse groep begint eind deze week Europese tournee van dertigtal concerten

Raketkanon blaast balzaal Vooruit omver

De Gentse groep Raketkanon (afgekort en de klinkers weggelaten RKTKN) stelde zondagavond in de balzaal van de Vooruit zijn tweede cd voor. En die heet kortweg RKTKN #2. Gentenaar. be was er bij, en werd, net als de rest van de overvolle zaal omvergeblazen.

Van Raketkanon (met klinkers bekt en tikt het toch nog altijd iets makkelijker) wisten we alleen dat ze bestonden en dat ze Getns waren. Gehoord of gezien hadden we ze nog niet. maar het was meteen vrij duidelijk waar Raketkanon voor staat. Vergeleken met Raketkanon is Rage Against The Machine lichte muziek, ging het eerst door ons hoofd. En even namen we de term deathmetal in de mond. ‘Maar dat klopt niet’ geeft iemand van het management van Raketkanon mee. ‘Raketkanon is eerder onder te brengen in het vakje noiserock’ verbeterde hij.


Wat het genre ook mag zijn: één ding is zeker: heavy spul, met veel vervorming, niet alleen op de instrumenten, maar ook op de stem van zanger Pieter-Paul Devos, die, naar we uit heel goede bron vernamen, zondag eigenlijk zo ziek was, dat het er even naar uit zag dat hij niet zou kunnen  optreden. Maar dat bleek dus uitgesloten: een Gentse groep die zijn tweede cd in de Vooruit voorstelt, stelt zijn publiek niet teleur. Dank zij een goede dokter stond Pieter-Paul dus wel op het podium, en wie niet wist dat hij ziek was, kan het onmogelijk gemerkt hebben.


Devos _ en hij niet alleen _ was één brok energie, verdeelde zijn aandacht over zijn microfoon, zijn publiek en een machientje met knoppen, en sprong herhaaldelijk in het publiek, om zich, door dat publiek, diep in de zaal op handen te laten dragen. En maar blijven zingen. Snel daarna gevolgd door zijn gitarist die hetzelfde deed: en maar blijven gitaar spelen. Dat Devos tijdens al dat gedoe zijn schoenen kwijtraakte, maakte hem niet veel uit. ‘Ik heb zijn schoen, ik heb zijn schoen’, juichte iemand ergens in de zaal.


De tweede cd van de groep,  RKTKN#2 is opgenomen in Chicago met producer Steve Albini.  Zegt onszelf niets, maar volgens Wikipedia werkte hij onder meer samen met Pixies, Nirvana, PJ Harvey, Jimmy Page, Robert Plant, The Breeders, The Stooges. En dat zijn ook geen groepen die op trouwfeesten  James Lastslowkes spelen.


‘Ik moet een nieuw t-shirt kopen, ik sta nat van het zweet, zo kan ik niet naar huis’ klonk het na het concert op de plek waar de groep cd’s en t-shirts verkocht. ‘Ik eigenlijk ook’ volgde zijn maat zijn goede raad op.  Nog maar zelden _ en tot ruim driekwart uur later _ zagen we zoveel mensen staan aanschuiven om een cd of een t-shirt te kopen.


Raketkanon begint binnen een paar dagen aan een tournee van een maand, waarbij ze zowat elke dag optreden:  Nederland, Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië: net geen dertig concerten tussen nu en half mei. 


Raketkanon is dus Gents, de naam van de groep is in het Nederlands, maar Raketkanon is wel Engelstalig. Behalve het allerlaatste nummer dat ze samen met de zaal zongen: ,Anja, de laatste dans moet je mij nog schenken.’ Vos zal er ongetwijfeld van genoten hebben, ginderboven, van dat eerbetoon, dag op dag, vier maand nadat het ongebegrijpelijke gebeurde.

Hieronder kan u de clip bekijken van Anna, waarin ondermeer model Delphine Bafort acteert.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio