Belgische finalist Sven Van de Voorde verovert vijfde plaats

Derde Internationale Klarinetwedstrijd Gent sluit af met Russisch erepodium

Twee weken geleden stonden maar liefst 130 kandidaten aan de startmeet van de Derde Internationale Klarinetwedstrijd Gent. Drie meedogenloze ronden later bleven zes finalisten over in concertzaal Miry van het Conservatorium, waaronder de Belg Sven Van De Voorde. Na 2 finaleavonden werd zaterdagnacht op het podium een gigantisch lange tafel klaargezet voor de jury. De jonge Rus Sergey Eletskiy bleek de grote winnaar te zijn. En ook de rest van de podiumplaatsen kleurde Russisch. Nikita Liutikov en Valentin Uryupin veroverden de tweede en derde plaats. Onze landgenoot werd knap vijfde.

De vraag hoe hij zich nu voelde, net na het bekendmaken van de uitslag, beantwoordde de winnaar Sergey Eletskiy door ons zijn trillende handen te tonen. De jonge Rus won reeds eerder verschillende prijzen op internationale wedstrijden, maar hij was danig onder de indruk van deze overwinning. 'Het niveau van deze wedstrijd is echt ontzettend hoog. Kijk alleen al naar de samenstelling van deze omvangrijke jury. Het zijn stuk voor stuk grote namen uit de klarinetwereld. Al deze prominenten samen kozen mij als winnaar, en daar ben ik ongelofelijk vereerd over.'

‘Het is voor ons inderdaad een belangrijk punt om een hoogstaande jury samen te stellen,’ bevestigde bezieler en artistiek directeur van de wedstrijd Eddy Vanoosthuyse. 'We werken daar bewust zeer hard aan. Volgende keer moeten we ook echt vrouwelijke juryleden kunnen opnemen. Deze klarinetwedstrijd blijft wat betreft niveau én aantal deelnemers in stijgende lijn gaan.' De Internationale klarinetwedstrijd Gent ambieert dan ook echt de 'Elisabethwedstrijd' voor de klarinet te worden. Tijdens de finale werden de kandidaten trouwens begeleid door het Ciurlionis String Quartet en Brussels Philharmonic, onder leiding van Antonio Saioté. Over het volledig Russische erepodium zei Eddy Vanoosthuyse dat dit echt opmerkelijk en uniek is. Maar hij was ook bijzonder blij met de knappe prestatie van Sven Van De Voorde, voormalig student van het Gentse Conservatorium.

De volgende editie van de Internationale Klarinetwedstrijd Gent is gepland in 2017, maar volgend jaar is er reeds een editie voor jonge klarinettisten tot 18 jaar.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio