Zap Mama in de Centrale voor Internationale vrouwendag

Sisterhood met de ‘s’ van smile

De Centrale nodigde dinsdag voor de Internationale vrouwendag een klepper van formaat uit: Zap Mama. Een terechte keuze. De band van frontvrouw Marie Daulne weet hoe een feestje te bouwen én tegelijkertijd hot issues van de vrouwenbeweging te bezingen. Zap Mama bestaat dit jaar 25 jaar en brengt in de loop van 2016 een nieuwe cd uit. Het publiek in de Centrale kreeg al een voorsmaakje.

Dat de wereld haar dorp is, is geen cliché voor Marie Daulne. Deze Belgische rasartieste met roots in het toenmalige Zaïre, heeft de wereld omarmd en zich rijkelijk laten inspireren door wat de verschillende continenten muzikaal te bieden hebben. Het verrijkte haar sound en zorgde voor samenwerkingen met internationale toppers als Michael Franti en Erykah Badu.

De onlangs overleden Maurice White, oprichter van Earth, Wind & Fire, kreeg een gepast eerbetoon met een spannende versie van ‘Getaway’. Dit nummer a capella brengen lijkt kamikaze, maar Zap Mama flikt het weer.


Daulne staat sterk op haar eigen benen, ook net omdat ze zo doordrongen is van haar klassiekers. Flarden Queen, Cesaria Evora, Lou Reed, Brel en Sly & Robbie passeerden de revue.

Ondertussen was de tribunezaal één stomende danshal geworden. En het waren niet alleen de vrouwen die zich in het zweet werkten.

Voor haar nieuwe cd grijpt Daulne terug naar haar keurmerk: spetterend, vrouwelijk, vocaal vuurwerk. Twee mannelijke collega’s brachten andere kleuren mee op podium. De human beatbox klonk fris en futuristisch. Ook de videobeelden op de achtergrond gaven het concert een extra dimensie.

Daulne benadrukt in haar werk het belang van samenwerking, de kracht van vrouwen en van positivisme. Lachend door het leven gaan, zonder de problemen onder de mat te schuiven. Dat Zap Mama klaar is voor de toekomst bewees ze onder meer met het nieuwe nummer “Text”. Met vrolijke zelfspot en ironie bezingt Daulne er onze collectieve dwangneurose om mailtjes en berichtjes op onze telefoons te checken. Knap hoe ze met de typische Zap Mama klikgeluidjes het getik op de toetsen imiteert.

Gentse stylist

Zap Mama is voortaan ook een stukje Gents, want de groep werd van kop tot teen gestyled door de jonge Gentenaar Oumar Dicko. Hij werd prompt op het podium geroepen door een enthousiaste Daulne. Niet min als duwtje in de rug voor een startend ontwerper.

Vrouwen in de bloemen

De bloemen op het einde van het concert gingen naar … alle vrouwen in het publiek. Daulne en haar bandleden deelden honderden bloemen uit aan de vrouwen in De Centrale. Fotogenieke taferelen dus bij de bisnummers waarbij alle bloemen in de zaal de lucht in gingen. Maar vooral een geslaagd symbolisch einde voor de vrouwendag.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio