Ode aan countrylegende Johnny Paycheck is niet wat het lijkt

Steven De bruyn en Eugene Chadbourne: Verwacht het onverwachte

"Verwacht het onverwachte" en "Dit is geen initiatie in het werk van Johnny Paycheck", dat waren maandagavond onze eerste reacties na het concert dat de Gentse mondharmonicaspeler Steven De bruyn en de Amerikaanse Eugene Chadbourne in de foyer van de Handelsbeurs brachten. Dat concert was aangekondigd als een ode aan de countrylegende Johnny Paycheck, waarover de Gentse schrijver en countrykenner Christophe Vekeman nog niet zo lang geleden een boek schreef. Maar wie, zoals wij, gekomen was om het werk van Johnny Paycheck te leren kennen, die kwam bedrogen uit, want de twee gooiden er tijdens hun set ook Model van Kraftwerk tussen. Maar het was wel een verrijkende en verbazende belevenis, om de twee bezig te zien.

En er valt ook niemand iets te verwijten. Op de site van de Handelsbeurs stond ook aangekondigd 'in een licht geschifte wereld van free-impro-country-western-bebop'.

Steven De bruyn: "In het begin van de set hebben we (denk ik) wel een medley van Johnny Paycheck gespeeld, maar voor de rest wat het inderdaad echt improvisatie. Ik wist zelf niet wat Eugene allemaal zou spelen, ik moet hem inderdaad heel goed gadeslaan, en dan kijken wat ik daar met mijn instrument kon aan toevoegen."

Hoe Steven De bruyn met zijn mondharmonica en pedaaltjes overweg kan, dat bewees hij wel al vaker, maar Chadbourne toonde het publiek ook dat het niet de eerste keer is dat hij op de banjo speelde en leverde een paar solo's op die weinigen hem zullen nadoen. Meteen geloofden we wat Wim Wabbes, artistiek directeur van de Handelsberus, tijdens de aankondiging van Chadbourne had gezegd: dat hij ooit de Sonata and Partita No. 1 for Violin Adapted for 5-String Banjo van Bach speelde en op plaat uitbracht. Chadbourne demonstreerde ook nog dat hij uit zijn elektrische gitaar ook geluid krijgt door gewoon met zijn duim op de 'carrosserie" van zijn gitaar te wrijven alsof hij er een hardnekkig vuiltje wil van verwijderen. Geen gewone gast, die Chadbourne.

"Je hebt gelijk, wat Steven en Eugene deden was niet echt Johnny Paycheck voor beginners", zo reageerde Paycheckkenner Christophe Vekeman achteraf: "maar ik heb me wel geamuseerd. Chadbourne gaf ook een vleugje humor mee en zijn teksten waren heel goed verstaanbaar. En dat een virtuoos toont wat hij allemaal kan, daar heb ik geen problemen mee."

Goed nieuws. Voor wie er maandag niet bij was, Steven De bruyn en Chadbourne spelen vanavond dinsdag in Entr, aan de Ham 147. Gratis. Het concert staat op de site van De Centrale aangekondigd als Steven De bruyn en Eddie Chatterbox, maar het gaat wel degelijk over Eugene Chadboure. Of de twee dezelfde set zullen spelen als maandag? Verwacht het onverwachte!

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio