Zanger Bruno Deneckere doet het zonder woorden

Bruno Deneckere, ondertussen al goed dertig jaar een begrip in de Gentse muziekscene, bracht zopas, zoals hij het zelf bescheiden noemt, ‘een boekske’ uit. Deneckere gaf het de titel Brunowords mee, en de ondertitel Talk Is Cheap. Half februari brengt Deneckere samen met Nils De Caster met I Remember The Day een nieuwe cd uit.


Bruno Deneckere is niet echt een veelprater, en als hij al iets zegt, houdt een mens er maar beter rekening mee dat er een dubbele bodem kan zijn. Neem nu de titel van zijn boek met cartoons: Brunowords. ‘Woorden van Bruno’ , zou je denken. Maar de ondertitel Talk Is Cheap wijst dan weer een andere richting uit.

En zie, zijn cartoons tonen allemaal hetzelfde personage: een man met een gitaar, met hals, maar zonder kop. Dat geldt voor de gitaar, niet voor het personage: dat heeft wel een kop, maar geen hals.

Alle cartoons bevatten een gele tekstballon, maar op nagenoeg alle cartoons blijft die tekstballon leeg. Ietwat bevreemdend aanvankelijk, maar het zet de lezer van het ‘boekske’ aan om op zoek te gaan naar de details in de tekeningen om de onderliggende betekenis te vinden. Dat verheft Brunowords van wat de auteur zelf ‘een boekske’ noemt, tot een boek waarvan je niet in één lange ruk alle 64 pagina’s doorneemt, maar met tussenperiodes er af en toe enkele aandachtig bekijkt tot ze een glimlach opwekken.


Met Talk Is Cheap dekt Deneckere zichzelf ook in tegen op het eerste gezicht feitelijke onjuistheden: de allereerste tekening is er één van Hank B Marvin (The Shadows, gekend om hun instrumentale muziek) en het personage (Deneckere zelf): “Hank B Marvin zei me ooit dat je geen woorden nodig hebt om een sterk gevoel uit te drukken of om een beeld te creëren. Zo is Brunowords ontstaan.”

Deneckere schrijft er nog bij dat het citaat uit een interview komt dat op 28 november 2012 in De Gentenaar verscheen. “Dat is gewoon verzonnen”, gaf Bruno ondertussen toe. Dat past perfect bij de titel Talk Is Cheap natuurlijk.

Bij wijze van grap kondigde Deneckere tijdens de boekvoorstelling overigens ook een instrumentaal a capella nummer aan. Waarop hij zo’n drie minuten stil op zijn stoel op het podium  bleef zitten, de gitaar op schoot. Om daarna enkele nummers van zijn nieuwe plaat te spelen.
 

Brunowords, 64 blz, kost 25 euro en is te verkrijgen via  brunowords@telenet.be
25 euro + 8 euro verzendingskosten. Ook te koop na optredens.

Maandag 15 januari treedt Bruno Deneckere op in café Trefpunt. Vanaf 21 uur. Gratis toegang.

 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio