Dirk Dhaenens (Derek) voegt alweer een nieuw muzikaal project aan zijn cv toe

The Rolls brengen Charles Bukowski met de hulp van JJ Cale weer tot leven

Dirk Dhaenens. Ook bekend als Derek. Van Derek & The Dirt. Als organisator van Place Musette op het Beverhoutplein tijdens de Gentse Feesten. Van zijn Nederlandstalige platen. Van zijn Franstalige platen. Hij heeft alweer een nieuw project. Samen met Bruno Deneckere, Mario Vermandel en Tony Gyselinck bracht Derek donderdag in een volgelopen Missy Sippy teksten van de Amerikaanse romanschrijver-dichter Charles Bukowski. Het is niet het eerste project van Derek rond poëzie. Nog niet zo lang geleden bewerkte hij gedichten van Jotie 't Hooft, in het Frans. Gentenaar.be wilde toch wat meer tekst en uitleg.

Vanwaar je fascinatie voor Bukowski en het idee om muzikaal iets met zijn werk te doen?
"Ik las Bukowski al eind jaren tachtig in de begintijd van Derek & the Dirt. Hij was mij door een Gentse vriend aangeraden. Eerst las ik zijn roman Post Office, gevolgd door Women. Daarna letterlijk alles: nog 4 romans en wel 40 dichtbundels en verhalen. Bukowski liet me niet meer los en ook nu laat hij me nog niet los. Bukowski schreef over de randfiguren van de maatschappij. En hij was er zelf een. Maar hij kon het verwoorden in een directe en ogenschijnlijk eenvoudige schrijfstijl die een groot publiek een andere kijk gaf op de rand van de maatschappij. Bukowski had ook alle wereldliteratuur gelezen, in bibliotheken, op banken in het park tot letterlijk in de goot. Hij had gezien hoe het niet moest en hoe het wel kon. Hoe hij tussen honderden vuile jobkes door toch bleef volharden om te schrijven, tot op de kantjes van de gazet, omdat hij niet zonder schrijven wou en kon leven. Dat fascineerde mij en ik herkende dat ook. Ik die niet kan leven zonder liedjes schrijven, spelen en zingen. Overal waar ik ga of kom of ben zit ik wel met een liedje in mijn hoofd. 

Zijn sterfdatum 9 maart 1994 is voor mij ook een speciale dag gebleken. Ik was toen in New York met mijn lief en we kochten daar die dag onze trouwringen en tegelijkertijd kwam er in België een cd uit met de titel OK Charles van mijn groep Weez, Die verwees naar Charles Bukowski. Het was de eerste cd na de split van Derek & the Dirt. Maar wat het voor mij zo speciaal maakte is dat ik pas later in juni vernam dat hij overleden was, het was aan mij voorbij gegaan in New York. Ik zie het als een soort bijzonder toeval dat is blijven hangen in mijn gedachten."


Wat bewonder je precies in het werk van Bukowski? En hoe ging je om met zijn werk bij het maken van je songs?

"Ik heb de songs opgedeeld in thema's waarover hij het meeste schreef: vrouwen, de dood, het schrijven zelf, zijn liefde voor katten, zijn verslaving aan drank en aan paardenwedrennen, klassieke muziek. Ik heb alle dichtbundels door de jaren heen gekocht, een meter in mijn boekenkast. Er is heel veel postuum uitgegeven op een goeie manier, geen uitmelkerij. Ik heb gelezen en herlezen en daar blijven veel zinnen van plakken, fragmenten en quotes en ook oneliners, maar het is vooral de totale kijk die je krijgt op die man zijn perceptie van het leven dat mij aanspreekt...'Find what you love and let it kill you'. Doe wat je graag doet, zodanig graag dat je niet zonder kan, en laat niets anders dan de dood ertussen komen. In een paar liedjes heb ik integrale gedichten gebruikt zoals Bluebird en zijn letterlijk allerlaatste gedicht Adios."


Het publiek in de volgelopen Missy Sippy genoot duidelijk van de muziek. Heel toegankelijk, het was lastig om stil te blijven staan.

"Voor elk lied dat ik geschreven had liet ik op de eerste repetities een lied horen van JJ Cale. Ik heb alle composities geschreven met JJ Cale in mijn achterhoofd. Ik heb een jaar aan een stuk bijna naar niets anders geluisterd. JJ Cale was ook een soort randfiguur in de muziekwereld, alleen de muziek telde en al de rest kom hem gestolen worden. Een pure muzikant, en hij ligt begraven niet zo ver van waar Bukowski ligt:aan de Amerikaanse Oostkust. 


Wat zijn de verdere plannen met het ‘project’? Met iets meer achtergrondinfo dan je nu in je bindteksten meegeeft, zou je er perfect een 'schoolvoorstelling' kunnen van maken waardoor de jeugd Bukowski beter leert kennen.

"Tja, een beetje rock & roll op de schoolplanken zou niet slecht zijn en ik zou er inderdaad wel het een en ander kunnen over vertellen.  Misschien dat ik introductie van een tiental minuten moet maken over de schrijfwereld van Bukowski en meteen daarna  de muziek brengen, zoals we die nu in een cafe of club brengen. Van mij mogen de smartphones blijven aanstaan. Ze moeten toch filmkes maken voor op Facebook etc...."

Komt er een plaat?

"Dat is nog niet zeker. Al vragen mensen na concerten er wel naar. Bruno Deneckere anticipeerde daar in zijn gekende stijl op het einde van het concert naar: 'de plaat is te koop in het winkeltje een paar straten verder'. Maar misschien moet The Rolls een groep zijn die geen platen maakt en alleen maar live speelt en waarvan de bootlegs u om de oren vliegen..."


Heeft de groepsnaam een verklaring nodig?

"The Rolls play the roll of rock & roll! We proberen het net als JJ Cale te laten rollen, maar de mensen moeten zich niet aan een kloon van JJ Cale verwachte. We speelden nog maar enkele concerten, maar we vinden al meer en meer onze eigen accenten. Het was overigens niet onze bedoeling om JJ Cale te kopiëren. We willen hem gewoon als zielsverwant toelaten in onze muziek."


Kan je nog een Bukowski-tip geven voor de lezers? Welke roman en welke gedichtenbundel beveel je de niet Bukowski-kenner aan als kennismaking?


"Ik heb zijn romans wel graag gelezen en daarvan zou ik "Ham on Rye" aanraden, maar het zijn vooral zijn prozaïsche gedichten die mij pakken. Meer precies wat hij de tien laatste jaren van zijn leven schreef.  Ik zou ook aanraden om niet naar de vertalingen te grijpen maar het origineel te lezen. Zijn taal is zeer toegankelijk en vlot leesbaar ook al ben je geen germanist. Wat gedichten betreft is de bundel Betting On The Muse mijn tip.

Vioor info over de verdere speeldata van The Rolls: klik door naar de site van Derek.


 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio