Buikdanseres heeft geen hoed nodig om geld op te halen

Fasil tijdens Istanbul Ekspres: zing, dans, eet en bewonder

Het is een klassieker tijdens Istanbul Ekspres: de fasilavond. Muziek die tijdens de Ottomaanse periode weerklonk in de Turkse paleizen en gegoede buurten, nu vooral in de restaurants. Lichte klassieke muziek, die in sommige gevallen neigt naar volks- en schlagermuziek. Omdat de fasilavond de afgelopen jaren met iets meer dan 200 aanwezigen in de Centrale uit het jasje gegroeid was, verhuisde het eetfestijn-met-muziek-en (buik)dans naar de Handelsbeurs, waar goed 300 aanwezigen aan tafel schoven.

Fasilconcerten worden meestal in de identieke bezetting gespeeld: viool, oed (een typisch Turks instrument, waarrond de Centrale nog niet zo lang geleden een bijzonder festival op het getouw zette), een qanoen (een soort harp die horizontaal bespeeld wordt), een darboeka (slaginstrument) en een klarinet. En de diverse muzikanten die zingen.

Het publiek zit ondertussen aan lange tafels, te genieten van allerlei Turkse gerechten en raki, de Turkse anijsdrank. Erg formeel ging het er niet aan toe. Na goed een half uurtje warm lopen werd er hier en daar eerst al zittend met het bovenlijf en de armen gedanst, om kort daarna op tal van plaatsen in de smalle gangen glimlachend tussen de tafels te dansen.

Op het einde van het concert verlieten de klarinet- en de oed-speler het podium en gingen ze aan de tafels spelen: een privé-concertje zeg maar, voor wie 5 of 10 euro bovenhaalde. Dat had de buikdanseres die na de pauze optrad ook goed begrepen: ze danste amper vijf minuten op het podium zelf, en trok daarna samen met de klarinetspeler ook de zaal in voor privé danssessies, ook voor wie geld toestak. Een hoge hoed of een pet  om het geld in te steken was er niet, maar dat bleek geen probleem: de danseres had een oversized glitterbeha aan, die voldoende plaats bood om er tal van biljetten in te (laten) stoppen.

Istanbul Ekpres is dit weekend aan het slotweekend toe.Zaterdag 17 november is er in de Centrale een concert met drie Turkse popgroepen. Zondag 18 november is om 11 uur een matineeconcert in de Handzelsbeurs op de Kouter, 's avonds is er een concert van Gipsyviolsit Tcha Limberger die recent op vraag van Istanbul Ekspres naar Istanbul trok,om er met Roemeense en Turkse muzikanten muziek te maken. Alle details op de site van De Centrale.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio