Steven De bruyn onthult muzikale schatten op zolder van Alijn

Op uitnodiging van de Vrienden van het Huis nam Steven De bruyn zijn huiscontrabassist Jasper Hautekiet mee naar de zolder van het museum van Alijn. De ruimte veranderde in een muzikale speeltuin, het publiek was stil en keek ernaar. Een uur lang nieuw en oud werk en... geklik van allerlei pedaaltjes.

Steven De bruyn is al lang geen kleine garnaal meer in de Belpop. De Gentse mondharmonicavirtuoos bouwde al sinds de jaren 90 een reputatie op in de begeleidingsband van Roland. En later met eigen geweld bij El Fish en The Rhythm Junks. Gisteren trok De bruyn gewapend met een arsenaal aan mondharmonica’s en contrabasist Hautekiet ten strijde. Nu horen we je denken: een mondharmonica en een contrabas, is dat niet wat weinig? Wel, daar bracht een loopstation soelaas. Zie het als een machine die stukjes muziek opneemt en terug afspeelt in een lus. Zo hoorden we twee of drie mondharmonica’s en een contrabas tegelijkertijd. 

Morris
We hadden in het begin wat moeite om niet voortdurend aan Baantjer of Witse te denken, maar De bruyn bewees gaandeweg dat de mondharmonica veelzijdiger is dan je zou vermoeden. In het lied ‘Morris’ bijvoorbeeld, een nieuwkomer op de setlist. Het instrumentaal nummer gaat over de kat des huizes bij De bruyn. Je hoorde Morris zo door het huis trippelen, even stoppen om met iets te spelen, per ongeluk iets omgooien, even schrikken, achteromkijken en dan verder slenteren alsof er niets gebeurd is. 

Zuid-Afrikaans gedicht
De bruyn zette een ook een gedichtje van de Zuid-Afrikaanse Ronelda Kamfer op muziek. Hij zong het heel fijn in het Zuid-Afrikaans met een licht Antwerps accentje. Al wat ik wou terughê was die blou van die see...  "Ik heb een half jaar gleden een e-mail gestuurd naar Kamfer of ik haar gedicht op muziek mocht zetten. Ik kreeg nu pas een bericht terug dat ze het wel eens wou horen," aldus De bruyn.

Werelderfgoed
We steken ook graag een pluim op de hoed van Hautekiet die tijdens enkele solo's zijn contrabas liet zingen rond de riffs heen. Een plezier om naar te kijken, dat vond ook De bruyn die met beide handen op zijn buik zichtbaar genoot van zijn bassende compaan. "We zien dit optreden als een try- out voor nieuwe nummers",  wist De bruyn. Wel, 'Sometimes' waar De bruyn met een falsetstem op een groovy basje zong is volgens ons een blijvertje. Ook heel verfrissend gebracht was de uitsmijter ‘Redemption Song’ van Bob Marley. En dat op de dag dat de muziekstijl ‘reggae’ werelderfgoed werd.

De Vrienden van Alijn organiseren al een hele tijd gratis optredens op hun zolder. Wil je er ook eens bij zijn? Meer info

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio