Jef Neve en trompettist Teus Nobel blazen jazzy atmosfeer in Zebrawoods

Van muziekbos tot jazzclub, en terug

Terwijl pop-up bars en winkeltjes overal blijven opduiken, zorgen de mensen achter Zebrawoods al enkele jaren voor een spectaculaire pop-up van een heel ander kaliber, een heus muzikaal winterwoud in een gezellige tent op de binnenkoer van de site Zebrastraat. Voor de zesde aflevering van deze editie tekende pianist Jef Neve present en hij bracht de jonge, Nederlandse trompettist Teus Nobel mee. Hun broeierige, hese spel versmolt snel met de rood en oranje, nevelige belichting en warme atmosfeer. Een mens vraagt zich af waarom er niet meer muziek in een bos wordt gemaakt.

Ontspannen, genietend en met groot wederzijds respect deelden beide muzikanten het podium. Ze vulden elkaar evenwichtig aan en speelden, naast standards als "Donna Lee" (Charlie Parker) ook elkaars composities. Het ingetogen en intense "Remorse" van Jef Neve bijvoorbeeld. Hij schreef het een hele tijd geleden voor zijn eigen trio. Felix Van Groeningen zag het stuk helemaal passen in zijn film Dagen zonder lief. Het werd het begin van een hechte vriendschap tussen componist en regisseur én een nieuwe kennismaking voor veel mensen met dit verscheurend, meeslepend werk. Teus Nobel blies er vrijdagavond de verbindingen tussen vertwijfeling en hoop in.

Boeddhistisch blazen

Helemaal laid back ging het eraan toe tijdens "Esho Funi", een compositie van Teus Nobel. De Nederlandse trompettist creëerde het stuk vanuit de gedachte dat alles helemaal zen is. "Je omgeving is een reflectie van jezelf. Wie goed doet, goed ontmoet. Een lange inleiding, maar laten we gewoon spelen." Nobel en Neve toonden dat boeddhistische insteken de muzikale spanning helemaal niet doen verslappen.

You and the Night and the Music

Hun versie van "You and the Night and the Music" was een hoogtepunt van de set. Deze klassieker is vooral gekend in het jasje van Chet Baker. Jef Neve deed de tijd vertragen en verdampen tot de klok bijna stilviel tijdens zijn solo pianospel. Het invallen van Teus trok de wijzers van die klok weer op gang. Het woud was ondertussen vertimmerd tot een jazz club. 

Zingen rond het kampvuur van de jazz

Jef Neve combineert jazz gelukkig nog steeds met klassieke invloeden en meer melancholische oosterse klanken. De ondertussen helemaal opgewarmde en trouwens uitverkochte tent mocht op het einde van het concert zelf mee aan de bak. Neve doet het wel vaker met zijn nummer "It's Gone", maar samen zingen werkt bij uitstek  op dit soort locaties. Teus Nobel zong de eenvoudige, heldere melodie voor. Het publiek volgde, eerst wat schoorvoetend, daarna all the way kampvuur style. En dat kan gewoon deugd doen.

***
Meer info over de komende Zebrawoods concerten op 5 (Gabriel Rios, Myrddin, TLP) en 6 januari (André Brasseur, T.G.B.S., D.J. Bobby Ewing) vindt u hier.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio