Djurdjevak vormt café Trefpunt om tot feestend dorpsplein in Servisch bergdorp

Djurdjevak, de Oost-Vlaamse groep van vier vijftigers heeft Trefpunt maandagavond omgevormd tot een Servisch bergdorp waar op het dorpsplein uitbundig feest werd gevierd. Ze deden dat door kermislampjes aan de wand met Excelsiobakken te hangen, en hun microfoonstaanders te versieren met slingers bloemenlichtjes. De heren zelf hadden hemden met frulletjes aan, maar het aanstekelijkst was uiteraard hun zigeunermuziek. Ook al was er nog nauwelijks plaats in het Trefpuntcafé, de eerste rijen stonden tijdens tal van nummers te dansen alsof ze een hele dansvloer ter beschikking hadden.

Viool, (die volgens iemand uit het publiek nog luider mocht staan), een contrabas, gitaar,accordeon (een wel heel mooi model) en vier stemmen. Vier stemmen die in totaal in 7 talen zingen, vooral Balkantalen, meestal meerstemmig. En vrolijke liedjes over de oorlog, de liefde, meiklokjes (Djurdjevak is Servisch voor meiklokje) en lieveheersbeestjes.  Liedjes die ook vrolijk en aanstekelijk klinken, zelfs al vliegen de oorlogskogels in het rond. 

Djurdjevak speelde zowat alle nummers van hun nieuwe, en eerste vinylplaat (MET downloadcode, en daar waren ze fier op!). Daarop staan bewerkingen van Balkannummers, soms met een rare twist: zo mondt het nummer Djurdji na een lange solo plots uit in een outtro van Oh la la la van TC Matic, en mixen de heren flarden Lena Lena van Twee Belgen door  het traditionele Romalied Pankatsha. Dat deden ze, omdat ze op de dag van het overlijden van de Gentse muzikant Rembert De Smet, van Twee Belgen, een concert speelden bij De Vieze Gasten, en het nummer daar live aanpasten, als eerbetoon. Het is ook die versie die op de plaat belandde.

Het publiek bleek maandagavond met één bisnummer niet gesust, dus deed Djurdjevak er na enig overleg nog een extra nummer bij. Om daarna meteen de kartonnen doos met vinylptan boven te halen en te beginnen signeren.

Circus Mefisto is te verkrijgen na concerten van Djurdjevak, en in Fnac Gent. Een eerder intervie met Walter Janssens van Djrudjevak kan u hier lezen.

De website van Djurdjevak is hier terug te vinden.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio