Roel Van Bambost predikt nu de kleine revolutie

Het leek wel alsof professor Barabas uit Suske en Wiske zaterdag in de Minard was langs geweest en zijn teletijdmachine nog eens in werking gezet had. Ruim vijftig jaar nadat Roel Van Bambost met zijn partner Miek in 1965 met een versie an Blowin in the wind van Bob Dylan derde werd in Ontdek de ster op wat nu de VRT is, stond Roel (nu 76) met zijn groep De kleine revolutie in de Minard. In tegenstelling tot toen was Miek niet naar het podium geflitst, maar ze zat wel mee te genieten in de zaal. De jongste aanwezige moet wellicht de partner van accordeonist Alex Rambaut geweest zijn.

In de zaal vooral mensen met een respectabel aantal decennia op de teller dus, die destijds opgegroeid zijn met de Vlaamse kleinkunst van Miek en Roel. Kleinkunst, maar met maatschappelijk engagement en enig protest en ironie.

In een eerder interview in deze krant verklaarde Roel Van Bambost nog dat hij het nummer Jij en ik bewust niet in het repertoire opgenomen had. Even was er aan gedacht om het duet te brengen met als tweede stem die van één van de muzikanten, maar Roel besloot uiteindelijk dat dit nummer enkel door hem en Miek kon gebracht worden. Roel opende de show solo met het nummer Met je ogen dicht,  een nummer waarin hij zingt dat hij geen liefdesliedjes kent, en dat hij enkel zijn liedje zingt, en hoopt dat de zanger niet vergeten raakt. Eigenlijk wel een liefdesliedje dus.

Roel Van Bambost toert nu met De kleine revolutie, een verwijzing naar De grote revolutie, één van de hits uit de beginperiode van Miek en Roel. De kleine revolutie, dat is accordeonist Alex Rambaut, en de gitarist Stef Wauters en Gijs Hollebosch op dobro en mandoline. 

Roel Van Bambost brengt uiteraard een heel pak van de hits die het duo eind de jaren zestig en zeventig scoorde: Jan met de pet, Koop een geweer, De grote revolutie, Dus naar Amerika, Het verdronken land van Saeftinghe. "Dat nummer maakten wij lang voor er van Zoutelande sprake was", knipoogde Roel een beetje fier.

Bovenop het vroege werk van Miek en Roel ook een aantal nieuwere nummers, waarvan De Titanic achterna zou kunnen meegezongen worden door de betogende klimaatjongeren. Ook vertalingen van nummers van Gerry Rafferty, Richard Thompson, Tim Hardin en Pack up your sorrows, een nummer waarvan ook Roland Van Campenhout een bewerking brengt op zijn nieuwe plaat Folksongs from a non-existing land, die binnenkort uitkomt. Roel toerde met een aantal andere collega-zangers ook mee in Hé komaan, een hommageprogramma aan de in 2015 overleden Nederlandse kleinkunstzanger Dimitri Van Toren. Van hem bracht Roel het nummer Want er zijn geen wolven in het bos.

Het was een avond gedrenkt in nostalgie, waarvan de aanwezigen duidelijk genoten. De volumeknop mocht wat ons betreft iets hoger, en een iets utgebreidere bezetting met backing vocals zou het allemaal nog wat voller doen klinken. Maar eind de jaren zestig kwamen de muzikanten ook niet aangereden met een truck vol geluidsmateriaal. 

Roel Van Bambost toert ook nog met The Vintage Club, samen met Hans de Booij en Erik Van Neygen. Naar aanleiding an 50 jaar Mieke en Roel is ook een overzichtscd van hun werk uitgebracht.  Kik daarvoor hier.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio