Ht Roberts stelt nieuwe plaat voor in café Missy Sippy (en ook de volgende al)

Rootsmuzikant Ht Roberts stelde dinsdag zijn twaalfde album voor in café Missy Sippy. Op zijn nieuwste plaat 'Sunburst & Silk' bevestigt hij een liedjesschrijver pur sang te zijn en sluit hij een muzikale alliantie met multi-instrumentaliste Pascale Michiels. Zelfs al verlaat hij voor 'Sunburst & Silk' zijn country comfort zone en mag het gerust wat bluesy klinken.

Het is dinsdagavond. Fans en pers troepen samen in rootscafé Missy Sippy om Ht Roberts' nieuwste worp te bewonderen. Ht Roberts bracht in de laatste twee decenia twaalf full albums op de markt. Hetzij solo, hetzij met de band Laclaireau. Hij schrijft nummers als zijn het boodschappenlijstjes. Ht Roberts is een gerenomeerd country-icoon in het rootsmilieu. 

Berg songs

Voor wie het album 'Sunburst & Silk' integraal wil horen is de setlist eerder teleurstellend. Ht Roberts zit op zo'n berg songs dat hij al een volgend album klaar heeft. Het is best verwarrend. Op een releaseconcert nummers van een nog onbestaande plaat spelen.

De opnames van 'Sunburst & Silk' liggen dan ook al een hele tijd achter de rug. Maar bij het drukken van de plaat ondervond Ht. Roberts heel wat problemen waardoor de release uitgesteld werd. 

En het is het wachten waard, want Ht Roberts en Pascale Michiels speelt parels van nummers. Tegen alle bluesconventies in horen we geen ellenlange improvisaties, maar vakkundig opgebouwde songs. Ht Roberts' liedjes kloppen. 

Het is altijd wat gevaarlijk wanneer niet-bluesmuzikanten zich wagen aan blues. "Het genre is zoveel meer dan de juiste noten spelen," zeggen de echte blueskenners dan. Maar vanavond krijgen we het allebei: noten én inleving.

China

Multi-instrumentaliste Pascale Michiels, gekend van Bloomfish en Rielemans Family, werkte op uitnodiging van Ht Roberst mee aan de plaat. Het podium is bezaaid met instrumenten van slag en soort.

De voorliefde voor China is hoorbaar. De Chinese fluit geeft een weids cachet aan de titelsong 'Sunburst & Silk". Een instrumentale dialoog tussen het lange bamboe gevaarte en Ht Roberts' slide gitaar. Ook de ruan is nieuw voor ons. Michiels heeft twee formaten van die Chinese luit mee. De klank doet ons denken aan het metalige van een banjo.

De Gele Rivier mondde dinsdagavond uit in de Missy Sippy. Michiels begeleidt Ht Roberts ook ritmisch op een arsenaal aan klein slagwerk. Hier blijven we wat op onze honger zitten. De links-rechts ritmes zijn goed doordacht, maar voor ons net iets te braaf. 

Houtkachel

Na de pauze geeft Ht Roberts aan dat dit het vijfde concert is in evenveel dagen. Dit zit snor. We voelen dat beide muzikanten goed op elkaar afgestemd zijn. Twee uur lang kijken en luisteren we geboeid. Al was het maar voor de vaak humoristische bindteksten van Ht Roberts: "Nu volgt een politiek incorrect nummer. Ik heb een houtkachel...". Ook zijn liedjesteksten zijn veel meer dan een hoop bluesclichés op een hoop. 

Heel veel redenen dus om één van de driehonderd exemplaren van de plaat te kopen, want spijtig genoeg horen we HtRoberts niet op de radio. Een schande.
 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio