Reena Riot trekt alle registers open in Handelsbeurs

"Wij zijn Reena Riot en wij komen hier onze debuutplaat voorstellen. Merci." Op die manier vatte frontvrouw Naomi Sijmons het releaseconcert van de debuutplaat NIX vrijdagavond in de Handelsbeurs samen. En daarmee maakte ze een statement: ze stelde zich niet voor als Naomi Sijmons met band. Nee, Reena Riot is een groep. En dat zou later tijdens het concert ook blijken: niet enkel uit de subtiele manier waarop ze ook in de bindteksten het steeds over Reena Riot, en 'de groep' had, maar vooral uit het geluid dat Reena Riot de Handelsbeurs instuurde. Sonic Youth ontmoet PJ Harvey. Dat was na afloop één van onze conclusies.

Een statement. Het was niet het eerste statement van Naomi Sijmons, de afgelopen maanden. In interviews die de lancering van haar debuutplaat (er waren eerder wel al twee EP's) stak ze het niet onder stoelen of banken dat het een moeizaam proces was om tot die eerste volwaardige plaat te komen. Reena Riot had volgens zichzelf vele redenen om te breken met partners uit het verleden en verzamelde een aantal muzikanten rond zich, waarmee ze zich wekenlang terugtrok in een pand in de Antwerpse haven. Om de plaat te maken zoals ze die zelf wilden maken, zonder inmenging van derden.

Het resultaat is ondertussen bekend. Naomi Sijmons maakte ook voor de foto op de hoes een statement. Ze vond de vorige hoezen te gestileerd, te braag (alweer op aangeven van buitenstaanders) dus koos ze nu om in naakt bovenlichaam te poseren: armen gekruist, niet over de borsten, maar voor het gezicht. Niet alleen de tepels zichtbaar, ook het okselhaar. Anno 2019 vindt Naomi Sijmons dat dit moet kunnen.

Maar terug naar het concert. Ook dat bleek een statement. Reena Riot speelde de 10 nummers van de plaat, en met uitzondering van 1 bisnummer. Begrijp: "Dit is mijn, sorry, onze, nieuwe plaat. Hier is ze." Zonder al te veel overbodige bindteksten. Spelen dat gaan we doen. En dat deden ze.

Reena Riot speelde de nummers niet in dezelfde volgorde als op de plaat, maar Mountains, de opener van de plaat, was ook de opener van het concert. Een nummer dat vrij goed de stijl van de plaat samenvat: begint vrij rustig, mooi solo-introotje op de gitaar, om ergens halfweg totaal los te breken. Na twee nummers nam Reena Riot al een risico: ze wilde dat het publiek in koor meezong. Een paar weken na het uitkomen van een debuutplaat, met een nummer dat nog niet echt gekend en bekend is, het is een beetje Undone. Maar de test viel niet in koud water, het publiek deed zijn best.

Door het concert heen liet Naomi Sijmons, sorry, Reena Riot, duidelijk horen dat haar stem een en ander aankan: in Good oid waltz zingt ze alsof ze een baby in slaap zingt met een zacht wiegeliedje,  om in All systems down, alle registers open te trekken. Zo straf dat we ons de bedenking maakten dat het niet zonder risico's is om in een kleine kamer alleen te zijn met Naomi Sijmons als ze haar stem verheft.

Dat Reena Riot een groep is, bleek overigens eerder al, ondermeer in Shadow of the sun, maar met uitzondering van de drummer iedereen op het podium de gitaren liet gieren. Ook in Knife leken de gitaren een gezamenlijk gevecht tegen de buitenwereld aan te gaan. Met succes.

Al kon het ook zachter natuurlijk, zoals in Bird, een nummer dat vrijdagavond op zijn plaats was: "Het is een zeer rare maand geweest" aldus Naomi Sijmons "waarin het pijnlijk was om afscheid te nemen. Maar muziek houdt iedereen in leven, of je er nu bent of niet. Daar gaat dit nummer over, daar gaat de hele plaat over" aldus Sijmons, die zonder namen te noemen refereerde naar het overlijden van Willy Willy, die samen met haar ondertussen overleden vader Fons Sijmons, bij de Scabs speelde.

Tien nummers speelde Reena Riot, de tien nummers van de debuutplaat. Bissen deed de groep met Somewhere up there, een nummer van haar bandlid Jan Myny,  dat ze, zo blijkt op Youtube, jaren geleden al eens bracht in Rotterdam, maar toen in duet. Vrijdag nam ze zelf de lead van de song. .

De naambekendheid van Reena Riot blijkt nog niet in die mate groot genoeg om de Handelsbeurs te doen vollopen. Maar wie er was, had daar duidelijk geen spijt van, aan de publiekreacties te zien.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio