Guy Verlinde: het hoeft niet ingewikkeld te zijn om heel mooi te zijn

Hij woont al langer in Gent dan in Aartrijke, waar hij opgroeide, 'maar ik ga me niet belachelijk maken om een poging te doen om Gents te spreken. Laat het dan maar West-Vlaams of beschaafd Nederlands zijn' liet Guy Verlinde zich dinsdagavond als bindtekst ontvallen. Verlinde, vroeger bekend als Lightning' Guy en Guy Verlinde and The Mighty Gators, is al twintig jaar aan de slag, en doet het nu solo. Correctie: hij komt naar buiten als Guy Verlinde, laat zich op plaat bijstaan door stevig wat muzikanten, en live treedt hij op met Nils De Caster (viool, mandoline en lapsteelgitaar) en Olivier Vander Bauwede (mondmuziekske). Verlinde stelde dinsdagavond zijn nieuwe plaat All is forgiven voor in de blues- en rootsclub Missy Sippy in Klein Turkije.

Verlinde is het soort muzikant dat voor zijn nummers put uit ervaringen uit zijn eigen leven, maar daarbovenop de wereld en de mensen rondom hem observeert. Die observaties en gevoelens vertaalt hij in een song, waar de specifieke details van de verhalen verhuld worden in een meer algemene en herkenbare context. In zijn bindteksten tussen de nummers krijgt het publiek de wortels van zijn songs mee, wie de bindteksten niet hoorde kan de nummers invullen zoals het hem past.

Zo heeft Verlinde het in Play your blues over zijn kinder- en jeugdjaren: hoe zijn vader besefte dat hij zijn zoon dan misschien wel waarden kon meegeven, maar hem in het kleine Aartrijke niet de hele wereld kon tonen, en er dan maar genoegen mee nam dat zijn zoon zijn eigen weg ging. Dat die vader daar al met al niet rouwig om was vertaalt zich in het vrolijke uptemponummer Play your blues.

Play your blues in the morning/Play your blues while the moon is shining bright./Even when we're apart, you're always in my heart/Play you're blues, 'cause you were born this way.  Het piubliek zong het na de vierde strofe al mee.

In Solitude & grace heeft hij het over zijn dementerende moeder: eens een sterke vrouw, maar waarbij hij nu op zoek moet gaan naar de momenten waarop haar geest weer even helder is. Nummers ook over een vriendin die na een moeilijke periode de moed vat om een nieuw leven te beginnen. Ain't nobody gonna hold me down is dan ook geen treurlied, maar goedgezind en swingend. Minder uptempo is dan weer Gotta let go, een nummer waarin Verlinde zijn broer de raad geeft zijn moeilijk relatieverleden achter zich te laten om een nieuwe start te nemen.

Dat een bluerartiest wel eens iets meer bereikt dan enkel een publiek amuseren mocht Guy Verlinde jaren geleden ondervinden toen hij een mail kreeg van een vriendin van een grote fan van hem, die uit het leven gestapt was. De vriendin van de fan liet Verlinde weten dat zijn muziek haar door de donkere dagen hielp. Verlinde maakte op basis van die ervaring het nummer Dance trough the night, en speelde het ook op een herdenkingsplechtigheid voor de betrokkene. "Maar ik heb het nummer totnogtoe nooit opgenomen. Nu dus wel" aldus Verlinde.

Even Nils bellen

Het nummer Everything means nothing was aanvankelijk een pianonummer van Tom Eylenbosch, en zou ook een pianonumer blijven, tot Verlinde op de idee kwam om er ook strijkers bij te halen: even Nils De Caster bellen dus, en die kon zich zowaar heel snel vrij maken. Met een resultaat dat dinsdagavond tot een open doekje leidde. Verlinde heeft dan wel zijn Mighty Gatorsperiode afgesloten, helemaal solo speelt hij niet: Nils De Caster doet meer dan alleen maar begeleiden op lapsteel, mandoline en viool en de jonge Olivier Vander Bauwede speelt vooral mondharmonica. Vander Bauwede kan u ook kennen van Mother T. and the chicks en van jamsessies in de Missy Sippy.

All is forgiven. Guy Verlinde. Op vinyl, cd en digitaal. Alle info en speeldata op de site van Guy Verlinde.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio