Tristan in de Handelsbeurs: meer dan geslaagd in een vak dat ze zelf uitvond

Tristan, artiestennaam van Isolde Van den Bulcke (23), en in het dagelijkse leven ook de vriendin van STUFF.drummer Lander Gyselinck, zette dinsdagavond een wel heel bijzondere en nauwelijks te vatten show neer in de Handelsbeurs. De zangeres, die aan het Gentse conservatorium jazz studeert, en met Delidomia recent een tweede EP uitbracht, en al haar muziek zelf schrijft, laat zich op het podium begeleiden door 4 muzikanten, waarvan er maar liefst drie achter klavieren en synthesizers staan en twee daarvan ook nog gitaar en bas spelen, en een drummer. Speciaal voor de releaseshow van haar nieuwe EP haalde Isolde er voor een aantal nummers ook nog eens vijf strijkers bij. En wel heel bijzondere mix, maar een mix die blijkt te werken.

Is het jazz, is het soul, is het electronica, is het ambient met af en toe drum' & bass? Wie zal het zeggen, en wat maakt het uit? Eén ding is zeker: het is Tristan. En het is live. Tristan slaagt er in  een sfeer neer te zetten waarmee ze het publiek alles behalve omver blaast, maar dat publiek integendeel meeneemt in haar wereld. Een wereld waarin ze haar stem gebruikt om soms een soulvol nummer neer te zetten, op een andere keer dan weer eerder om te declameren alsof ze zich nauwelijks iets aantrekt van de muzikanten achter haar, om nog een andere keer met langgerekte gecontroleerde kreten en gefluister in te spelen op de sound van haar band. Op een bepaald moment rees de twijfel of het de synths waren die een hoog stemgeluid nabootsten, dan wel omgekeerd. Of beide elkaar afwisselden.

De zangeres was gekleed in een wit satijnen pak, zoals wij, als er al engelen bestaan, ons voorstellen hoe engelen er moeten uitzien. Ze pakte de zaal niet enkel in met haar muziek, maar toonde zich ook als een bewegingskunstenares, als leek haar lichaam mee aangestuurd door de muziek, perfect in balans. Nooit uitzinnig, nooit over the top, maar wel op de rand van het gracieuze en sensuele. 

Ongetwijfeld was het niet haar bedoeling, maar als we de optelsom maken van wat Isolde Van den Bulcke dinsdag allemaal neerzette op het podium van de Handelsbeurs (muziek maken, zingen, dansen, je eigen backing vocals doen en ook nog eens de toetsen bedienen), leek het alsof ze haar afstudeerexamen aflegde voor een vak dat ze zelf heeft uitgevonden en niet in het examenrooster voorkomt. Waarmee ze de professoren verbaasd kijkend achterlaat maar toch een meer dan geslaagd op het rapport ontlokt, gevolgd door de opmerking: "Hou ons op de hoogte van wat u nog doet, het interesseert ons waar je landt."

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio