Amper twee maand na release Folksongs from a non-existing land brengt Roland ook driedubbele Somewhere in the mountains uit

Roland in Minard: Magistraal Mooi

Roland Van Campenhout wordt deze zomer 75, en bracht recent de wondermooie plaat Folksongs from A non-existing land uit. 7 nummers slechts, maar allemaal van een schoonheid om u tegen te zeggen. Soundscapes die passen bij weidse landschappen. Roland zou die plaat officieel live voorstellen op 26 april, in de Minadschouwburg. De tickets waren zo snel de deur uit, dat er meteen een tweede concert aangekondigd werd. Dat vond vrijdagavond dus plaats. En het kwam binnen. Op de eerste pagina van ons notitieblokje noteerden we het woord Magistraal. Dat was al bij het eerste nummer:Wari Mashi Ta (Stitch by stitch). Op het tweede blaadje, bij het tweede nummer (Never Enough) noteerden we het woord Mooi. Dat leidt tot onze titel: Magistraal Mooi. Niet die titel, het concert natuurlijk.

Bij wijze van voorbereiding hadden we vrijdag overdag naar twee oude vinylplaten van Roland geluisterd: Roland and the Blues Workshop, Rock Live, waarop vooral zijn versies van Chuck Berrynummers Sweet Little Sixteen en Johhny B. Goode staan, en slechts twee eigen nummers, en ook Roland, 76 centimeters per second, met bijna uitsluitend eigen werk. Hoe anders klonk die jonge Roland toen. Ondertussen heeft de man niet alleen heel fel van het leven geproefd, hij reisde ook de wereld rond en bracht van die verre reizen ook muzikale invloeden mee. En met die levenservaring en die invloeden heeft Roland heel veel gedaan.

Supergroep

Halfweg het concert waarde een vreemde gedachte door ons hoofd: in de jaren zestig en zeventig, toen ook wij nog jong waren,  vonden rockjournalisten het begrip supergroep uit. Dat werd gebruikt voor groepen die ontstonden uit leden van andere groepen: Cream, met bassist Jack Bruce (Alexis Corner) die samen met Eric Clapton en Ginger Baker die elkaar kenden van John Mayall Bluesbreakers. John Mayall, die we begin jaren zeventig van vorige eeuw overigens nog in de Coliseum in de Kuiperskaai zagen optreden! Zo waren er ook Emerson, Lake en Palmer, Bad Company, Crosby, Stills, Nash & Young. Welnu: met Frederik Segers, Pieter-Jan de Smet, Nils De Caster, Mirko Banovic en Teun Verbruggen mag de band waarmee Roland naar de studio trok om Folksongs from a non-existing land op te nemen, en waar hij nu live mee speelt, zich zonder enige schroom ook een Supergroep noemen. Met Hoofdletter.

Roland had nog een stille verrassing mee. Althans voor wie bij het buitengaan van de Minard in de foyer naar het tafeltje keek waar Folksongs from a non-existing land te koop aangeboden werd. Bovenop die plaat, en tussen andere platen van voorgaande jaren, lag daar nog iets te pronken: Roland Van Campenhout, Somewhere in the mountains. Inhoud: een lp (er is ook cd versie) met nummers die opgenomen zijn in de keuken van Meyer Records in Keulen, een tweede lp die live opgenomen is theater Der Keller in Keulen, een songbook met tekst en muziekbladen van 20 nummers, en een dvd met registratie van een live-concert in Der Keller. Ziet er indrukwekkend mooi uit, en dat het ook zo zal klinken, daar vertrouwen we nogal op, en dat horen we heel snel, na het afwerken van dit stukje.

Conclusie: wie gisteren naar de Minard kwam, ging heel tevreden buiten. Wie een ticket heeft voor 26 april mag zich nu al bij de bevoorrechten rekenen. En tot slot nog een bedenking: normaal krijgt iemand die verjaart een cadeau van zijn vrienden, Roland doet het blijkbaar omgekeerd: die wordt 75 en strooit bakken muziek uit over zijn fans. Bedankt Roland!

Een gesprek met Roland, naar aanleiding van Folksongs from a non-existing land kan u hier nog eens lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio