Collega's artiesten van Luc De Vos en Gorkiband brengen rock-'n-rolleerbetoon aan frontman Gorki

Luc De Vos herleeft in Vooruit .....en in vinylbox

Mocht hij een gsm hebben, we zouden hem dinsdagavond na afloop gebeld hebben om te vragen wat hij er van vond, daar boven in de hemel, op zijn wolk. Wat hij-die-in-de-hemel-zijt vond van het concert dat zijn band GorkifromBelgium dinsdagavond, samen met een rist collega's muzikanten, voor een volgelopen concertzaal van de Gentse Vooruit speelde. Maar zelfs bij leven had Luc De Vos geen gsm. Dus gaan we er maar van uit dat hij ongetwijfeld met één van zijn bekende kreten zal geantwoord hebben: Rock-'n-Roll Baby!

 Rock'-n-Roll Baby! Stijn Meuris, frontman van Noordkaap, de groep die Humo's Rock Rally won in 1990, het jaar dat Gorki, toen nog Gorky, derde werd, was dinsdagavond presentator van dienst in de Vooruit. "Iedereen weet nog waar hij op zaterdag 29 november 2014 in de vooravond was, toen het nieuws dat Luc De Vos overleden was ons bereikte. En het is bijna niet te geloven dat de tijd zo snel gaat en dat dit al 5 jaar geleden is. Dat is de ook de reden waarom wij hier vanavond allemaal samen zijn. En we gaan er geen donkere kerkaangelegenheid van maken, maar we gaan het doen zoals Luc het zou gewild hebben: we gaan er een feest van maken. Een echt feest, met veel liefde voor muziek. Op en naast het podium. Rock-'n-Roll Baby!". 

Veel beter kon Meuris, die tijdens de Radio 1 sessie, die  vrijdag 29 november wordt uitgezonden, met Noordkaap rockende versies bracht van zowel Monstertje als Wie zal er voor de kinderen zorgen, de sfeer in de volgelopen Vooruitzaal niet samenvatten. 

Het werd een avond met een onvolledig, maar prachtig gedoseerd overzicht van het werk van Luc De Vos en zijn band die hij wel vaker omschreef als GorkifromBelgium. Totaal onaangekondigd kwamen de vier leden van Gorki op het einde van het concert overigens zelf ook op het podium. In interviews na het overlijden van hun voorman verklaarden ze vaak dat ze maanden na het overlijden van Luc nog niet in staat waren om naar zijn muziek te luisteren, laat staan die muziek ook nog eens uit te voeren. Zonder Luc immers geen Gorki. Dinsdagavond kwam de band, samen met Novastar, Tom Pintens, SX (aangevuld met Wannes Capelle), Isabelle A, Noordkaap en De Mens toch wel heel dicht bij Luc De Vos.

Alle opgesomde groepen kozen zelf een aantal nummers van Gorki en zetten die naar hun hand. Dat leidde tot heel verrassende resultaten. Joost Zweegers van Novastar, begeleid door Reinhard Vanbergen (Das Pop) mocht als eerste aantreden en kiezen, en putte resoluut uit de eerste twee platen van Gorky/Gorki.  Voor Zweegers was het overigens de eerste keer dat hij in het Nederlands concerteerde. Tom Pintens, met wie De Vos twee EP's uitbracht en ook samenwerkte voor het muziektheaterstuk Kaatje is verdronken, liet Lieve kleine piranha klinken zoals het nog nooit klonk. "Ik was soms zijn beste vriend, in goede en kwade dagen", aldus Pintens, die ook nog meegaf dat hij samen met Luc nog aan het werk was voor nieuwe nummers. 'Nummers die ergens op een harde schijf staan, en waarvan ik nog niet nagedacht heb wat ik daar kan en mag mee doen" aldus Pintens, die Piranha liet klinken als Piranja.

De Westvlaamse electropopgroep SX bracht een deels Engelstalige versie van Hij Leeft, en loodste ook Westvlaams in de set. Voor Eisen van de romantiek, het laatste nummer in de set van SX, kwam Wannes Cappelle meezingen: ik en gie, wij kwamen nooit klaar. Toen Meuris aan Wannes Cappelle vroeg of Het Zesde Metaal zou bestaan hebben als Gorki er niet geweest was, antwoordde Wannes Cappelle prompt: "Zonder Luc De Vos had ik niet geweten wat klaarkomen was!".

Isabelle A deed met Hij is alleen, Samen in dat donkere huis, en Ik ben erbij helemaal vergeten dat ze ooit een kindsterretje was en verbaasde de concertzaal met haar versies van het werk van Luc De Vos. Rock-'n-roll Baby!

Stijn Meuris dan, die uit zijn rol van presentator stapte en ook twee nummers bracht: "En ik dacht, ik kan maar beter een groep meebrengen: Noordkaap!". Noordkaap bracht moordend mooie Noordkaapversies van Monstertje en Wie zal er voor de kinderen zorgen. Meuris ging tekeer als de spast zoals hij zich decennia geleden op het podium kon gedragen. Even vreesden we niet voor ons eigen gerepareerde hart, maar voor dat van Meuris zelf, zoals hij daar weer stond rond te springen en te schreeuwen. 

Geen betere groep dan De Mens om de sfeer van Noordkaap nog even door te trekken: Een schaduw in de schemering (we hielden het zelf even niet droog), Leve de lente (waarbij het zinnetje Weg met de winter even vervangen werd doord Weg met De Roover), Kom het toch halen, Ria en Anja. Uit de tekst van Ria, (geen tikfout voor Mia!)  bleek nog maar een keer hoe meesterlijk Luc De Vos was in het verwoorden van zijn gevoelens en verlangens: "Ik doe maar wat, soms lukt het en dan weer niet, maar je moet me geloven. Ria, kom bij mij."

En dan waren er dus de bissen. Toen, en toen pas, kwamen Luc Heyvaerts, Erik Van Biesen, Thomas Vanelslander en Bert Huysentruyt op het podium. De vier die vijf jaar geleden, op zaterdag 6 december, wezenloos voor zich uit staarden toen ze uit de Onze Lieve Vrouw Sint-Pieterskerk buitenkwamen en zagen hoe een stampvol Sint-Pietersplein toekeek hoe de kist met daarin het lichaam van Luc De Vos in de lijkwagen geschoven werd.

"Wij hadden best wel een strenge manager", verhaalde Thomas Vanelslander. "Zo vond hij dat we niet te veel bindteksten moesten brengen tijdens de optredens. Geen paljasserij. En het toppunt van Gorkipaljasserij vond onze manager dat Luc De Vos zijn t-shirt uittrok en in ontbloot bovenlijf optrad. Hij dreigde er tegen Luc zelfs mee dat hij naar de organisator van Pukkelpop zou bellen om het geplande concert op Pukkelpop af te gelasten als Luc de weken die  aan Pukkelpop voorafgingen nog één keer zijn t-shirt zou uittrekken. Luc hield zijn t-shirt aan. Maar nu gaan wij, om onze manager te jennen, die paljasserij nog eens uithalen. En de vier begonnen in ontbloot bovenlijf aan Soms vraagt een mens zich af, het nummer waarin vooral de zinnen "We bouwen aan de toekomst, we leven voor elkaar, we bouwen aan de toekomst, we houden van elkaar en Hier heerst vrede, en er is hoop van iedereen' als levenswijsheid te onthouden vallen.

We zouden dus naar Luc De Vos bellen, om hem te vragen wat hij er van vond, daarboven. Maar het antwoord kwam van Thomas Vanelslander: "Luc zou dit fantastisch gevonden hebben. Om twee redenen: het draaide allemaal rond hem, en hij moest zelf geen kloten doen!"  Hij die in de hemel zijt, zal het ongetwijfeld niet tegenspreken.

Radio 1-sessie Luc De Vos. Gezien in Vooruit, dinsdagavond 26 november. Uitzending op vrijdag 29 november, Radio 1. 

15-delige vinylbox met boek, 10-delige cdbox

Fans van Luc De Vos en Gorky/Gorki zullen juichen. Op 6 december, vijf jaar nadat de fans op het Sint-Pietersplein massaal afscheid namen van hun idool, verschijnt er een 15-delige vinylbox met al het werk van Luc De Vos en Gorki. Die vinylbox bevat de 10 studioplaten van Gorki, en ook de liveplaat Boterhammen in het park. De box bevat ook nog de verzamelplaat Alles moet weg, met singles en met ander muzikaal werk dat Luc De Vos maakte. Bovenop al dat platenmateriaal is er ook nog het tweede deel van het boek De roes van het heden. Vriend en schrijver Christophe Vekeman maakte een tweede selectie van fragmenten en muziekgerelateerde columns van Luc De Vos. Het totaalpakket van 15 LP's en boek kost 169,95 euro. Behalve de laatste plaat en een aantal singles verscheen er eerder niets van Gorki op vinyl. Er is ook een CD-box met de 10 studioplaten van Gorki. Die komt uit op 29 november, vijf jaar na het overlijden van Luc De Vos. De cd-box kost 69,95 euro. Bestellen kan via www.musicmaniarecords.be

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio