De ogen van An Gyselinck

Wie tijdens de shoppingdrukte in het centrum van de stad even op een andere manier tot rust wil komen dan alweer in een overvolle koffiebar te gaan zitten, kan vandaag zaterdag tussen 14 en 22 uur langs gaan in het atelier van fotografe An Gyselinck, aan de Hoogpoort nr 9. Het loont echt wel de moeite de statige houten trap naar de eerste verdieping te nemen.

An Gyselinck  is aan verhuizen toe en maakte van de gelegenheid gebruik om in haar leeggemaakte woning de muren van boven tot onder vol te hangen met oud en nieuw fotowerk.

U kan An Gyselinck kennen als bezieler van de interieurzaak Humor en van de vrij nieuwe horecazaak John Terras aan de Reep, maar in wezen is An Gyselinck al haar hele leven met fotografie bezig. Vader was fotograaf, en samen met haar broer en zus dook ze regelmatig in de donkere kamer. Een deel van dat dokamateriaal gebruikte ze overigens om het interieur van John Terras te bepalen.

In twee grote kamers en in een lange gang hangen in totaal zo’n honderd foto’s, afgedrukt op de meest verschillende formaten en op de meest verschillende ondergronden. 

Foto’s van de vele reizen die ze in de loop van haar leven maakte. Vaak alleen, soms in gezelschap. Het fototoestel steeds als vaste reisgezel. Kwestie van toch één metgezel te hebben op momenten dat ze in eindeloze landschappen verdwaalde en pas na lang zoeken haar auto terugvond, of in een onweer terecht kwam, zoals haar tijdens haar vier weken durende trip van Californië naar Texas overkwam. Foto’s ook van uit Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo, waar ze oerang oetangkampen bezocht.

Maar ook een speelse fotoreeks met badeendjes, foto’s van beeldhouwwerken op begraafplaatsen, al dan niet bewerkt. De tentoonstelling maakt duidelijk dat Gyselinck tussen 2005 en nu heel druk bezig was met fotografie en dat haar werk evolueerde.

Stillevens met insecten en schedel

De meest recente werken tonen stillevens die An Gyselinck minutieus zelf samenstelde. De stillevens lijken een fotografische kopie van klassieke stillevens van fruitschalen en zo, maar Gyselinck voegt er elementen aan toe. Ze wil de kijker echt weer doen kijken naar een foto. Zo voegt  ze al eens een buste van Mozart aan het stilleven toe, of kleine koperen juweeltjes van insecten, een gemummificeerde pad of een schedel.

Het meest opvallend is ook de reeks van een veertigtal foto’s van ogen. Ook in die serie creëert Gyselinck een bijzonder effect  door enkel het oog zelf in kleur af te drukken en de rest van het gezicht in zwart-wit. De beelden zijn sowieso al groot afgedrukt, maar wie de moeite doet om van dichtbij te gaan kijken komt oog in oog met verbluffende details. Een oog dat er uitziet als een zonnebloem, een ander dan weer als een pluisjesbol van een bloem. Een fascinerende reeks. Uiteraard mocht het oog van haar levensgezel Gerald Claes van de Charlatan niet ontbreken. En haar eigen oog.

 

Fototentoonstelling An Gyselinck. Zaterdag 28 december. Van 14 tot 22 uur. Hoogpoort 9, eerste verdieping, boven Steamy Windows, waar overigens een Aziatische Food Kerstmarkt plaats heeft. 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio