Ertebrekers nemen Zebrawoods mee op de golven van de zee

Ertebrekers, de groep rond Flip Kowlier, maar waarin Jeffrey Bearelle, ook wel Jeffrey Jefferson genoemd, minstens evenveel van de zangpartijen voor zijn rekening neemt, opende donderdagavond het tweede vierdaagse luik van Zebrawoods in de bostent of tentbos, hoe je het ook wil noemen. Tentje vol, bosje vol. Al moest het publiek ruim een kwartuur wachten vooraleer Ertebrekers met het funky Amanda aan de set kon beginnen. Niet dat de heren niet op tijd gekomen waren, maar vlak voor het concert moest beginnen, werd het plots wel erg donker in het Zebrabos: alleen de noodverlichting deed het.

Maar Ertebrekersfans zijn blijkbaar heel geduldige en verdraagzame lieden. Geen gram gemor te horen. Iedereen bleef braaf wachten tot Flip Kowlier, Jeffrey Bearelle, Peter Lesage (toetsen en ook veel vrolijk meedansen achter het klavier!), Karel De Backer en Kasper Cornelius er aan begonnen.

Het uitvallen van de elektriciteit zou nog herhaaldelijk aan bod komen in de bindteksten. Zo vroeg Jeffrey Jefferson (in een bloemrijk hemd, één met de natuur, één met het bos) aan de klankman om wat meer blauw zaallicht op het publiek te zetten: "En als dat niet lukt, leg dan gewoon de electriciteit uit", graptje hij. Waarna hij het publiek vroeg om een hand in de (blauwe) lucht te steken en daar een golfbeweging mee te maken. Golven? Blauw? Dat moest de intro van De Zji zijn. 

De interactie met het publiek zat goed mee: toen Jefrrey Jefferson aan Diepe Waters, (of was het Dief in de Nacht) begon, vroeg hij het publiek om mee te gaan in zijn Soultrain-ervaring: hij sprong in het publiek dat een gang vrijmaakte om hem zijn ding te laten doen om dan veilig terug het podium op te klimmen.

Sommige artiesten hebben enige schroom om naar het einde van het concert toe aan te kondigen dat er na het concert platen, cd's, t-shirts en petjes verkocht worden. Zo niet Ertebrekers. "Neem gerust allemaal jullie gsm. Sommige groepen verbieden gsm's op een concert. Wij niet. Neem hem, en ga naar de site van Radio 1, om onze single Diepe Waters hoger in de lijst te stemmen! Doe maar, het nummer dat we nu gaan spelen is toch één van de mindere van onze plaat", graptje Kowlier.

Kowlier en de zijnen waren niet de eerste keer te gast op Zebrawoods. Het moet gisteren al minstens hun derde doortocht geweest zijn, want Kowlier stond er al eerder met Ertebrekers, en ook met 't Hof Van Commerce bouwde hij op Zebrawoods een straf feestje. Zelf vond Kowlier zo'n concert op 2 januari op Zebrawoods best een goede manier om het nieuwe jaar te beginnen. Het publiek dacht daar duidelijk hetzelfde over.

Vandaag vrijdag 3 januari staat STUFF. op Zebrawoods, morgen zaterdag 4 januari Brihang. Die concerten zijn uitverkocht. Voor het feestelijk slotconcert met de Gentse bigband The Whodads, op zondag 5 januari, zijn er wel nog tickets. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio