James Gillespie brengt binnenkort eerste cd uit

Ex-KAA Gent-spits scoort nu als zanger

James Gillespie Foto: FVV

Gent - Laurent Depoitre is burgerlijk ingenieur. Nicolas Lombaert kent iets van het recht. En er zijn nog ex-Buffalo's die meer kunnen dan voetballen. De Schot James ­Gillespie, begin jaren 80 in de spits bij de KAA Gent, is een begenadigd zanger en brengt binnenkort een cd uit.

“Als ge uw ogen toe doet, denkt ge dat Joe Cocker naast u zit. Zo goed kan hij zingen.” James Gillespie moet eens goed lachen wanneer hij wordt geconfronteerd met de uitspraak van zijn vriend Jean-Pierre Laloyaux. De twee speelden ooit samen in Shamrock, een coverband met Zelzate als uitvals­basis.

Begin de jaren 80 was nog geen sprake van James Gillespie, de zanger. Hij speelde toen in de spits bij KAA Gent en stond bekend als 'Standard-killer'. De tijd van het grote geld brak pas later aan.

Vandaag woont de 59-jarige Schot in Oostakker. Hij verdient de kost als kwaliteitscontroleur én als zanger. Zo zong hij You'll Never Walk Alone toen KAA Gent afscheid nam van het Ottenstadion. Een optreden bij de opening van de Ghelamco Arena moest hij tot zijn grote spijt laten schieten omdat hij 'de late' had.

Met een agenda vol trouw-, verjaardags- en Ledebergse Feesten voelde Gillespie nooit de behoefte een cd op te nemen. Zelfs zijn onlangs overleden moeder kon hem niet overtuigen. Toch veranderde de ex-spits onlangs van idee. “Op vakantie in Ierland bleef mijn nicht, de singer-songwriter ­Jacqui Sharkey, maar zagen en uiteindelijk hapte ik toe”, zegt Gillespie.

In twee dagen nam de zanger tien covers op, net als een videoclip bij het nummer Still van Lionel Richie. Ook op de cd: Night Calls van Jeff Lynne maar bekend van Joe Cocker, You're the First, the Last, My Everything van Barry White en My Way, bekend geworden door Frank Sinatra. “Eigen liedjes heb ik niet en ik zing alleen ­covers van mannen met een lage stem. Hoge tonen kan ik op mijn leeftijd niet meer aan”, verklapt Gillespie.

“Ik móést wel zingen”

Zong de ex-spits ook al in de kleedkamer? “Neen, ik heb pas na mijn voetbalcarrière ontdekt dat ik kan zingen. Ik zat vaak in een Filipijnse karaokebar op de Muide. Ik zong altijd mee, maar nooit op het podium. Toen de patron op een dag een tafel moest bedienen, stak hij de microfoon in mijn hand en móést ik wel zingen. Sindsdien ben ik niet meer gestopt.”

De rechten op de liedjes moeten nog worden vrijgegeven, maar binnen een maand wil Gillespie zijn cd af hebben. “Ik ga een exemplaar of driehonderd laten maken en zal die na mijn optredens verkopen. Mijn nicht wil me ook op iTunes zetten. Hopelijk pikt KAA Gent het op en mag ik eens in de Ghelamco Arena zingen. Of samen met Kurt Burgelman tijdens de ploegvoorstelling op het Sint-Baafs­plein.”

Facebook: 'James Gillespie', of stuur een mail naar jamesgillespie57@gmail.com

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio