Autovrij feestje op fly-over

Organisator Jules Gahide Foto: LVA

Gent - Feesten onder een brug, zoals de Sint-Michielsbrug, kenden we al. Feesten óp een brug, dat is iets voor autoloze zondag. Op 17 september organiseert Jules Gahide van KERK een straatfeest op de B401, zeg maar de 'fly-over'.

De vorige keer dat het viaduct naar de Zuid werd afgesloten voor auto's en toegankelijk was voor fietsers en voetgangers, dateert alweer van de autoloze zondag van 2013. Vier jaar later kan het opnieuw. Die zeldzame gelegenheid wilde Jules Gahide, de man achter het ter ziele gegane KERK, niet zomaar laten passeren. Samen met Treehouse en Kunstencentrum Vooruit plant hij er op 17 september een block party.

“Ik loop al met dat idee sinds ik vorig jaar in Singapore mensen zag samenkomen op een afgesloten autostrade”, zegt Gahilde. “Dat ongedwongen gevoel en de manier waarop mensen daar omgingen met de plots vrijgekomen ruimte, wil ik Gentenaars ook bieden.”

Wie het evenement wil bereiken, moet wel zeshonderd meter stappen, maar de tocht naar boven zal allesbehalve saai zijn. Niet alleen zullen er kunstwerken op de B401 staan, deelnemers kunnen onderweg boodschappen achterlaten over wat ze vinden van het auto­vrije gevoel. “Die worden nadien gebruikt in een studie over de B401”, zegt Gahide.

De organisator heeft zelf zicht op de fly-over vanuit zijn woonst, maar wil met zijn straatfeest geen politiek standpunt innemen. “Enerzijds is het raar dat we voor auto's een rode loper uitrollen tot in het centrum van de stad. Anderzijds is de B401 altijd een beetje thuiskomen. Ik wil op autoloze zondag vooral mensen uitnodigen om op de fly-over te lopen en na te denken over de toekomst ervan.”

De B401 zal op 17 september niet het enige autovrije gebied in de stad zijn. Van 10 tot 18 uur wordt een groot stuk van de binnenstad afgesloten voor automobilisten. Het viaduct zelf is afgesloten van 11 tot 17 uur. Openbaar vervoer, taxi's, personen met een handicap, auto's die in de parkeergarages staan en toeristen die naar hun hotel moeten, mogen wel in de stad rijden.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio